Pacient cu HIV, trimis în judecată pentru tentativă de răspândire a virusului

Acesta a fost reclamat de fosta parteneră, căreia i-a ascuns boala de care suferă și nici nu a protejat-o, riscând astfel o pedeapsă de 10 ani de închisoare.

 

Tribunalul din Botoșani are, pentru prima dată pe rol, un caz de tentativă de transmitere intenționată a sindromului imunodeficienței umane dobândite, faptă de natură penală pusă în seama unui pacient de 32 de ani, infectat cu virusul HIV. Acesta riscă 10 ani de închisoare pentru că nu i-a comunicat unei foste partenere faptul că este purtător al acestui virus și nu s-a protejat în timpul relațiilor intime pe care le-au avut, deși cunoștea foarte bine faptul că virusul se transmite pe cale sexuală.

Faptele s-au petrecut în anul 2017, când băratul infectat a avut o relație de scurtă durată cu o tânără față de care ar fi ținut secret faptul că este purtător al virusului care provoacă SIDA și nici măcar nu a protejat-o în timpul relațiilor intime pe care le-au avut în perioada cât au fost împreună.

Tânăra a aflat că fostul său partener era infectat cu HIV abia după ce s-au despărțit și e lesne de înțeles panica și îngrijorarea care au cuprins-o la aflarea acestei vești.

Prima sa grijă a fost să meargă să își facă analizele pentru a afla dacă fusese infectată la rândul ei, totodată făcând și o plângere la Poliție, iar anchetatorii au deschis împotriva pârâtului un dosar de cercetare penală pentru răspândirea cu intenție a acestei boli.

 

După ce a trecut perioada de monitorizare necesară, victima a aflat de la medici ca nu fusese infectată cu HIV, dar și în aceste condiții cercetările au continuat, prevederile legale pedepsind atât răspândirea cât și tentativa de răspândire cu intenție a bolii.

Anchetatorii au finalizat recent întocmirea rechizitoriului, bărbatul de 32 de ani fiind trimis în judecată pentru că a încercat, cu bună știință, să-și infecteze fosta parteneră, faptă pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.

Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani a declarat cu referire la acest caz că „este vorba de o tentativă. În 2017, o tânără a avut o relaţie pasageră cu bărbatul respectiv. A aflat ulterior că era bolnav, iar după ce s-au făcut analizele şi au trecut toate perioadele de monitorizare din punct de vedere medical, persoana vătămată nu a fost infectată, dar şi tentativa este incriminată de lege şi dosarul a fost trimis în judecată”.

 

În România, calea cea mai raspândită de transmitere a virusului HIV rămâne în continuare contactul sexual, în 64% din cazuri acest lucru întâmplându-se în urma contactelor heterosexuale, iar în 20% din cazuri în urma contactelor dintre parteneri de același sex. Totodată, în 13% din cazuri transmiterea se face ca urmare a administrări de droguri pe cale intravenoasă.

La începutul anului trecut, datele publicate de Comisia Națională de Luptă Anti-SIDA de la Institutul Matei Balș, indicau că în România sunt înregistrați peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA, iar aproape jumătate dintre ei au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Dintre aceștia, peste 600 erau cazuri depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alte 300 de cazuri noi fuseseră diagnosticate numai în prima jumătate a lui 2017.

„Infecția HIV nu mai reprezintă o problemă terapeutică, însă este în continuare o problemă de sănătate publică, sute de cazuri noi de pacienți cu HIV/SIDA fiind înregistrate în fiecare an. Testarea precoce sau atunci când există risc, prezintă numeroase avantaje, atât pentru pacienți, care pot beneficia de servicii de sănătate eficiente cât mai rapid, cât și pentru sistemul de sănătate. Un diagnostic timpuriu poate duce la situația în care pacientul are încărcătură virală nedetectabilă și nu transmite virusul către cei dragi și, în cele din urmă, poate duce o viață normală și fără restricții”, declara la acea vreme managerul Institutului Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*