A fost confirmat al doilea caz de pacient cu HIV intrat în remisie

9 martie 2019 | 0 comentarii |

Pacientul este aproape vindecat, iar cazul său apare la un deceniu după ce o altă persoană infectată cu HIV a intrat în remisie în urma unui transplant de măduvă.

 

După un an și șapte luni de monitorizare atentă, cercetători ide la Universitatea din Cambridge au confirmat, săptămâna aceasta, existența celui de-al doilea caz din lume al unui pacient infectat cu HIV care a intrat în remisie și este aproape vindecat.

Primul caz similar data din urmă cu 10 ani, iar mult timp s-a crezut că a fost vorba de o anomalie, dat fiind faptul că tratamente similare aplicate altor pacienți cu HIV nu au dat aceleași rezultate. Tratamentul a constat în transplanturi de măduvă osoasă, pacientul primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV. La vremea repectivă, specialiștii care s-au ocupat de caz au constatat că pacientul a intrat în remisie. Era pentru prima dată când se consemna o astfel de evoluție în cazul unei persoane infectate cu virusul care provoacă SIDA.

Cercetările au continuat, iar un tratament similar a fost aplicat pacientului la care s-a confirmat recent că se îndreaptă spre vindecare, iar rezultatele duc spre concluzia că nu a fost vorba de o anomalie în primul caz.

 

Pacientul aflat în studiu nu a mai prezentat nici un semn de infecție cu HIV de peste 19 luni, fapt ce i-a determinat pe oamenii de știință să confirme că este vorba de cea de-a doua remisie de durată consemnată în lupta cu această boală. „Ajungând la o remisie în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că primul caz nu a fost o anomalie”, a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, de la Universitatea din Cambridge.

În prezent, milioane de persoane infectate cu HIV din întreaga lume ţin sub control boala cu ajutorul unei terapii antiretrovirale, însă tratamentul nu conduce la dispariţia virusului ci doar împiedică evoluția bolii.

În același timp, trebuie subliniat faptul că aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV, însă numai 59% dintre acestea beneficiază de tratamente antiretrovirale.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*