Un anticorp împotriva HIV a dat rezultate promițătoare la testele pe animale

Cercetătorii au constatat că acesta a reușit suprimarea virusului timp de aproape șase luni, fără un alt tratament suplimentar.

 

În cadrul Conferinţei pentru Retrovirus şi Infecţii Oportuniste care a avut loc de curând la Boston, în Statele Unite, au fost prezentate rezultatele unui studiu care ar putea furniza o nouă soluție terapeutică de suprimare a virusului HIV, cel care provoacă maladia SIDA.

Echipa de oameni de ştiinţă de la Beth Israel Deaconess Medical Center, care a parcicipat la studiu, a infectat 44 de maimuţe primate cu virusul simian al imunodeficienţei (SHIV), un virus asemănător cu HIV uman, utilizat de obicei în studiile pe primate. Ulterior, în timpul fazei acute a infecţiei, cercetătorii au iniţiat tratamentul antiretroviral (ART) administrat zilnic, pentru suprimarea sub nivelurile detectabile ale virusului.

După 96 de săptămâni de tratament, maimuţele au fost împărţite în patru grupuri egale şi a fost continuată administrarea ART pentru încă 16 săptămâni, pentru a se afla dacă o combinaţie alcătuită din anticorp cu spectru larg de neutralizare pentru HIV şi un compus pentru stimularea sistemului imunitar poate reduce rezervorul viral în timp ce replicarea virusului era controlată prin ART.

 

După întreruperea administrării ART, virusul a revenit, după o perioadă medie de 21 de zile, în sângele tuturor maimuţelor care nu au primit anticorp cu spectru larg de neutralizare pentru HIV sau stimulent pentru sistemul imunitar. În cazul a şase dintre cele 11 primate care au beneficiat de terapia combinată s-a observat o reapariţie a virusului după o perioadă medie de 112 zile, iar la celelalte cinci primate virusul nu s-a reactivat timp de cel puţin 168 de zile.

„Descoperirile noastre sugerează că este posibilă dezvoltarea intervenţiilor pentru activarea şi eliminarea unei fracţiuni a rezervorului viral”, a declarat Dan Barouch, coordonatorul echipei de cercetători care a efectuat studiul.

Spre deosebire de terapia antiretrovirală, care trebuie administrată zilnic, anticorpii HIV au efect mai lung, iar terapia promite să contribuie la dezvoltarea unor terapii şi a unor modalităţi de prevenire eficiente contra HIV, au mai precizat în cadrul conferinței, oamenii de ştiinţă.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*