Un nou pas important in dezvoltarea unui tratament definitiv anti SIDA

 Un grup de cercetatori francezi a facut o descoperire revolutionara, care s-ar putea dovedi decisiva in stabilirea unei terapii care sa vindece aceasta boala, prin distrugerea virusului din organism.

 

celule stem-depozitareDe mai bine de trei decenii, una dintre principalele preocupari ale oameniilor de stiinta este gasirea unei modalitati de a invinge sindromul imunodeficientei dobandite, sau SIDA, cum este cunoscuta aceasta boala provocata de virusul HIV. Pana in prezent a fost creata triterapia, un tratament care  a reusit sa reprime actiunea virusului HIV, insa in continuare eradicarea completa a acestui virus patruns in organism este imposibila.

Lucrurile s-ar putea schimba in urmatorii ani, datorita unei descoperiri importante facute de cercetatori francezi, ale caror lucrari au fost publicate la jumatatea acestei luni, intr-o revista de specialitate, si care s-ar putea dovedi cheia unui tratament revolutionar care sa anihileze complet virusul HIV.

Asadar, tratamentele actuale nu pot eradica definitiv virusul. Acestea presupun administrarea de medicamente pe toata durata vietii, in scopul opririi evolutiei bolii. In urma tratamentului, virusul in stare latenta se „ascunde” in celulele CD4+ ale sistemului imunitar, iar daca triterapia este oprita la un pacient, virusul din aceste celule se poate „trezi”, multiplicandu-se si raspandindu-se in organism.

 

celule stemIn mod logic, una dintre piste este de a distrugerea aceste celule – rezervor, insa principala dificultate este data de faptul ca erau imposibil de identificat pana acum. Performanta cercetatorilor francezi consta in gasirea unei modalitati de a identifica mai usor aceste celule, oamenii de stiinta reusind aceasta performanta datorita unei proteine numita CD32A, care actioneaza ca un marker ce poate diferentia celulele care adapostesc virusul, de celulele sanatoase.

Aceasta proteina nu este prezenta niciodata intr-o celula sanatoasa, dar se regaseste in mai mult de jumatate din celulele – rezervor. Pentru a realiza acest lucru, oamenii de stiinta au analizat sangele a 12 pacienti cu HIV, apoi au infectat, in vitro, celule sanatoase, astfel incat acestea sa devina purtatori sanatosi ai virusului, iar indepartarea lor a intarziat productia virala.

„Aceasta descoperire deschide calea spre o mai buna intelegere fundamentala a rezervoarelor virale, care pot fi acum usor izolate si analizate in mod direct. Pe termen lung, aceasta ar trebui sa conduca la strategii terapeutice vizand eliminarea virusului latent din organism. Desi suntem inca departe de un tratament definitiv impotriva HIV, exista totusi motive de a fi optimisti”, se arata in articolul publicat de revista de specialitate Nature.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*