O nouă pistă pentru crearea unui tratament care să vindece SIDA

27 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Cercetările au descoperit o nouă mutație genetică ce ar putea crea o imunitate naturală a organismului împotriva virusului HIV, care provoacă maladia.

 

Deși în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește tratamentul pacienților cu HIV/SIDA, aceasta rămâne în continuare o maladie care nu se poate vindeca. Istoria medicală consemnează doar un singur caz confirmat de pacient care s-a vindecat definitiv de SIDA, datorită unei grefe de celule stem ce conțineau o mutație genetică rară, acestea reușind să confere organismului o imunitate naturală împotriva virusului HIV. Pacientul a primit acest tratament pentru leucemie, ulterior fiind constatat și faptul că acesta dezvoltase imunitate în fața virusului, fapt ce a dus la vindecarea sa de SIDA.  S-a stabilit că donatorul de la care proveneau celulele stem avea o mutație genetică extrem de rară, prezentă la doar 1% din populația nord-europeană, însă o soluție terapeutică bazată pe transplantul de celule stem cu o astfel de mutație este aproape imposibil de realizat, dat fiind numărul extrem de mic de posibili donatori și faptul că aceștia trebuie să fie și compatibili cu pacienții care vor primi grefele.

Recent, însă, cercetătorii spaniolo de la Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid au anunțat că au descoperit o nouă mutație genetică rară, care are același efect, de a conferi organismului imunitate naturală împotriva virusului HIV. Mutația este responsabilă cu declanşarea unei maladii musculare ce afectează un grup de aproximativ 100 de persoane în lume, iar cercetătorii spun că este mult mai rară decât cea descoperită în cazul „pacientului de la Berlin”.

 

Mutația genetică  a fost descoperită în urmă cu mai mulţi ani la o familie din Spania, ai cărei membri erau afectaţi de o maladie musculară extrem de rară, denumită distrofie musculară a centurilor de tip 1F. Medicii care îi tratau au remarcat că o serie de cercetători care studiau HIV erau interesaţi, în cadrul unor studii separate, de aceeaşi genă, întrucât aceasta joacă un anumit rol în transportul virusului în interiorul celulelor. Astfel, au intrat în contact cu geneticienii din Madrid, care au avut ideea de a încerca să infecteze cu HIV, în laborator, sânge prelevat de la membrii aceleiaşi familii. Cercetătorii au descoperit astfel că limfocitele pacienţilor care suferă de acea maladie musculară foarte rară erau natural rezistente la HIV, virusul neputând să pătrundă în interiorul lor. Coordonatorul studiului, virusologul Jose Alcami, a declarat că „drumul este încă foarte lung înainte ca medicii să poată să exploateze această breşă şi să producă un nou medicament. Însă descoperirea acestei rezistenţe naturale confirmă că gena descoperită de noi poate fi considerată o altă ţintă interesantă de cercetare, care merită să fie luată în calcul pentru a stopa propagarea HIV”.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*