Transplant renal între un donator și un primitor infectați cu HIV

5 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Intervenția chirurgicală constituie o premieră medicală pentru Statele unite ale Americii, și este privită ca un pas înainte pentru salvarea altor pacienți seropozitivi care au nevoie de un transplant.

 

La spitalul Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite, a fost realizată cu succes o intervenție ce constituie o premieră pentru lumea medicală americană, medicii de aici reușind să realizeze primul transplant renal de la un donator viu, infectat cu HIV, către un primitor care este, la rândul său, seropozitiv. Intenția realizării unui astfel de transplant data încă din 2016, când spitalul primise autorizaţia de a realizat prima intervenție de acest fel, de atunci, unitatea fiind în aşteptarea unor cupluri donator – primitor compatibile. Până în prezent, în Statele Unite  puteau fi transplantate doar organe prelevate de la persoane seropozitive decedate, acesta fiind primul transplant făcut de la un donator viu, infectat cu HIV.

Este vorba de o femeie de 35 de ani, care dorise inițial să își doneze un rinichi unui prieten, însă acesta a decedat înainte de a beneficia de transplant, donatoarea anunțând că este dispusă în continuare să doneze  un rinichi, în ciuda faptului că este seropozitivă, iar până nu cu mult timp în urmă, medici considerau că este foarte riscant pentru o persoană cu HIV să rămână cu un singur rinichi.

 

Existând autorizația primită în 2016 și o donatoare dispusă să facă acest gest, medicii de la spitalul american au găsit un primitor compatibil, în persoana unui alt pacient, infectat la rândul său cu același virus. Intervenția a fost realizată săptămâna trecută, iar reușita operației este considerată și o dovadă în plus a  încrederii pe care oamenii de ştiinţă o au în medicamentele antiretrovirale, care le permit bolnavilor să ducă o viaţă normală sau aproape normală.

Totodată, această premieră ar putea să redea speranța mai multor pacienți seropozitivi aflați în așteptarea unui transplant renal, medicii spunând că mii de persoane aflate în această situație mor anual în Statele Unite, în timp ce între 500 și 600 de persoane seropozitive ar putea dona în aceeași perioadă un rinichi.

Specialiștii spun că, în urma intervenției, atât beneficiarul transplantului, cât și donatorul, trebuie să continue tratamentul cu antiretrovirale.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*