Pacienții cu HIV din România se confruntă în continuare cu stigmatizarea

18 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Lipsa de informare constituie principala cauză pentru care persoanele din această categorie sunt privite cu reticență.

 

Deși, la nivel declarativ, românii spun că nu ar avea nici o reținere să lege o relație de prietenie cu o persoană cu HIV, aceștia sunt mai reticenți când vine vorba să iasă la o întâlnire sau să ia cina cu o astfel de persoană. De asemenea, trei sferturi dintre români ar refuza categoric o relație intimă cu o persoană seropozitivă, de teamă că în acest mod ar putea contracta, la rândul lor, infecția.

Datele au fost prezentate de Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), în urma unui sondaj făcut pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane peste 18 ani, din mediul urban. Rezultatele confirmă ceea ce persoanele seropozitive simt în viața de zi cu zi, și anume faptul că pacienții din această categorie sunt în continuare priviți cu reticență și se confruntă cu situații de stigmatizare.

Din experiența noastră de lucru cu persoanele care trăiesc cu HIV, am aflat că, de cele mai multe ori, acestea sunt privite cu teamă sau neîncredere, atât acolo unde lucrează, cât și la școală sau la grădinițele unde își duc copiii. Comportamentul celor din jur le determină, în unele cazuri, să se autoizoleze sau să ascundă faptul că se află sub tratament, de teamă că ceilalți vor afla”, a precizat Mihai Lixandru, manager de proiect în cadrul ARAS.

 

În opinia sa, principala cauză a stigmatizării pacienților cu HIV o constituie lipsa de informare, mulți români rămânând cu aceeași percepție asupra bolii care exista la începutul anilor ’90. Peste jumătate dintre români nu știu că tratamentul împotriva HIV, administrat corect, aduce virusul la un nivel nedetectabil, ceea ce înseamnă că purtătorul nu îl va mai transmite altor persoane. Cei aflați în această situație se numesc „pacienți nedetectabili”, însă 51,9% dintre români nu sunt familiarizați cu acest termen, iar 35% cred că se referă la un pacient care nu și-a făcut niciodată testul HIV.

În ceea ce privește transmiterea virusului, 38% dintre respondenți sunt convinși că toți cei care intră în contact cu o persoană seropozitivă riscă să se infecteze, chiar dacă aceasta se află sub tratament. Cu toate aceștia, 70% dintre români sunt de părere că infecția cu HIV se poate trata și doar 10% mai cred că pentru această afecțiune nu există un tratament eficient.

 

Reprezentanții ARAS spun că, pentru a schimba această percepție pe care românii o au față de pacienții cu HIV, sunt necesare campanii de informare care să îi facă să înțeleagă că termenul de „nedetectabil” este similar cu „netransmisibil”, în cazul lor.

Dat fiind că doar o treime dintre participanți au dat un răspuns corect, este esențial ca publicul să afle că tratamentele din ziua de astăzi fac ca virusul să ajungă nedetectabil, adică să aibă valori extrem de mici în sânge. Atunci când se atinge pragul nedetectabil, virusul nu se mai transmite, ceea ce înseamnă că, acum, o persoană seropozitivă poate duce o viață lungă și sănătoasă, adică o viață normală din toate punctele de vedere. Un prim pas pentru a ajunge la stadiul de nedetectabil este ca aceste persoane să își cunoască statutul serologic, adică să se testeze”, a mai declarat Mihai Lixandru.

În acest context, ARAS va organiza în perioada 23-29 noiembrie, „Săptămâna Internațională a Testării HIV”, o campanie în cadrul căreia în care orice român își poate comanda în mod gratuit un auto-test HIV accesând site-ul centrului de testare ARAS. În prezent, în România sunt peste 16.000 de persoane care trăiesc cu HIV, iar în fiecare an sunt diagnosticate peste 500 de cazuri noi.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*