Virusul HIV are un echivalent informatic, raspandit in scop preventiv

Este o initiativa a Asociatiei Romane Anti-SIDA, menita sa constientizeze importanta testarii si a faptului ca orice persoana poate fi infectata fara sa aiba vreun simptom specific.

 

internet_hivAscociatia Romana Anti-SIDA a lansat, de curand, o campanie denumita Internet_HIV, menita sa raspandeasca mai ales in mediul on-line informatii referitoare la virusul HIV, la modul prin care acesta poate fi contractat si felul in care actioneaza asupra organismului. In acest scop, a fost creata  o aplicatie care actioneaza ca o varianta on-line a virusului care provoca SIDA, „infectand” dispozitivul pe care este instalat si diseminand apoi diferite mesaje care sa il faca pe utilizator sa inteleaga ca la fel cum a putut contracta acel virus informatic, poate contracta si virusul HIV in viata reala. „Internet_HIV este varianta online, inofensiva, a virusului. Un fisier cookie, care nu prezinta niciun simptom in dispozitiv, dar care, la un timp dupa, iti arata o serie de mesaje pe internet care sa te faca sa intelegi ca, la fel cum ai contractat acest fisier fara niciun simptom, poti contracta si virusul HIV. Campania are rolul de a creste numarul romanilor care fac testul HIV, deoarece, daca este depistat la timp, virusul poate fi tinut sub control” – precizeaza, intr-un comunicat de presa, Nicoleta Dascalu, managerul de proiect.

 

virus-hepatic-CAsemenea oricarui cookie, Internet_HIV este un fisier descarcat automat in momentul accesarii unei pagini web si nu exista niciun semn vizibil al prezentei sale in dispozitiv. Exact ca in cazul incipient al infectarii cu virusul HIV, acesta este si poate ramane in aceasta stare pentru o perioada lunga de timp, fiind depistat doar printr-un test special.  Toti cei care au intrat in contact cu acest fisier au fost ulterior informati prin bannere despre importanta constientizarii faptului ca virusul HIV este asimptomatic in stadiile primare si ca este importanta testarea pentru depistarea lui. Cei care doresc sa acceseze aceasta aplicatie o pot face de pe site-ul dedicat internethiv.ro. Initiatorii proiectului spun ca, in doar trei zile, peste 170.000 de utilizatori au acceptat sa fie „infectati” virtual cu acest virus. „Contractarea HIV este asimptomatica si din aceasta cauza oamenii nu se testeaza. Dupa cum stim, romanii merg la medic doar cand ii doare ceva si de aceea, de multe ori, afla tarziu ca sunt infectati cu HIV. In schimb, printr-un simplu test de sange, virusul HIV poate fi depistat la timp, iar boala poate fi tinuta sub control, fara sa iti afecteze viata pe viitor”, a mai declarat Nicoleta Dascalu.

 

sida Asociatia Romana Anti-SIDA s-a alaturat anul trecut si unei campanii internationale care urmareste sa transmita opiniei publice mesajul ca pacientii seropozitivi aflati sub tratament nu mai reprezinta un pericol pentru persoanele sanatoase cu care intra in contact, incercandu-se astfel sa se schimbe perceptia generala, care a ramas aceeasi ca in urma cu multi ani, de pe vremea cand boala abia era descoperita. Campania include mai multe actiuni de informare, prin care este facut cunoscut faptul ca pacientii seropozitivi nu mai reprezinta niciun fel de pericol pentru cei din jur, daca se afla sub tratament.

Reprezentantii asociatiei precizeaza ca s-a creat un decalaj imens intre progresele terapeutice inregistrate in acest domeniu si perceptia sociala despre HIV. Astfel, daca tratamentul in cazul pacientilor cu HIV a evoluat considerabil, ajungandu-se in faza in care pacientii aflati in terapie nu mai transmit virusul nici chiar in urma contactului sexual, perceptia sociala a ramas undeva la nivelul anilor in care au fost incepute primele cercetari pentru gasirea unui tratament pentru acesti bolnavi.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*