Fond de urgență pentru activitățile preventive derulate de ARAS

3 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Sprijinul vine din partea Coalition PLUS – o uniune internațională din care fac parte mai multe organizații non-guvernamentale, la care Asociația Româna Anti-SIDA (ARAS) a aderat în urmă cu zece ani.

 

Criza sanitară și restricțiile impuse în perioada pandemiei au afectat semnificativ și activitatea organizațiilor cu implicare în domeniul medical iar ARAS nu a făcut excepție, confruntându-se cu dificultăți chiar de la debutul pandemiei. Activitățile organizației în domeniul prevenirii infecțiilor cu HIV, al hepatitelor și al altor boli cu transmitere sexuală, precum și acțiunile întreprinse în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri injectabile în rândul persoanelor vulnerabile au fost pe punctul de a fi blocate, din lipsa fondurilor necesare, însă salvarea a venit din partea unei coaliții internaționale de ONG-uri, căreia ARAS i s-a alăturat în urmă cu 10 ani. Este vorba de Coalition PLUS care intervine în 52 de ţări şi în cadrul a 100 de organizaţii ale societăţii civile, și care a pus la dispoziția ARAS o parte din sumele strânse în cadrul unui fond de urgență, special creat pentru astfel de situații.

Este vorba de o finanțare de 335.000 de lei, care i-a ajutat și încă îi mai ajută pe membrii organizației din România să treacă peste această perioadă dificilă și să continuă să acorde serviciile de prevenire în rândul persoanelor vulnerabile.

 

După cum a declarat directorul executiv al asociației, Maria Georgescu, mulțumită sprijinului primit din fondul de urgență, au putut fi achiziționate kit-uri de protecţie, în special măşti, mănuşi, dezinfectanţi, uniforme, halate şi alte accesorii de protecţie, covoraşe dezinfectante, panouri separatoare, lămpi UV, termometre și alte accesorii necesare personalului implicat în activitățile preventive derulate de asociație. „Acestea ne-au permis acordarea în deplină siguranţă, atât pentru beneficiari, cât şi pentru echipele noastre, a serviciilor de prevenire şi îngrijire/tratament – substituţie cu metadonă, tratament stomatologic, reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile, precum şi susţinerea activităţilor de sensibilizare, nu doar pentru HIV/hepatite/TBC, ci şi pentru Covid-19. Mai mult, în contextul izolării din perioada de urgenţă şi al temerilor legate de infectarea cu noul coronavirus, am putut asigura pentru beneficiarii noştri transport şi livrare de medicamente, în special pentru tuberculoză, între spitale şi adăposturile în care locuiau aceștia”, a mai declarat directorul executiv al ARAS.

 

Membrilor asociației le-a fost mai ușor să se adapteze noilor cerințe și în ceea ce privește serviciile de terapie psihologică, pe care au fost nevoiți să le acorde de la distanță, on-line. Pentru aceste servicii au apelat la platforma Zoom, a cărei utilizare presupune plata unui abonament, care a fost suportată tot din banii de la fondul de urgență.

Am fost înzestraţi totodată cu un mini-echipament pentru producţie audio-video in-house, util pe termen lung în asigurarea instruirii interne sau externe, dar şi pentru crearea de materiale informative pentru mediul online. Nu în ultimul rând, graţie acestui sprijin, ne-am putut menţine echipele de lucru în formule aproape complete, pentru cei circa 5.000 de beneficiari pe an ai ARAS” a mai menționat Maria Georgescu

Fondul de urgență de care beneficiază asociația e fost pus la dispoziţie de către Coalition PLUS din fonduri proprii şi prin implicarea câtorva dintre partenerii săi tehnici şi financiari, precum Agenţia Franceză pentru Dezvoltare, Expertise France, UNITAID, Fondul Robert Carr. Cu o valoare de 1,4 milioane de euro, acest fond a permis, de la începutul crizei sanitare Covid-19, susţinerea activităţii a circa 50 de asociaţii din 45 de ţări din întreaga lume.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*