ARAS cere modificarea fișelor medicale pentru obținerea permisului de conducere

17 mai 2019 | 0 comentarii |

Reprezentanții organizației spun că, în actuala formă, fișele medicale pot da naștere la discriminări, prin menționarea anumitor diagnostice.

 

Ministerul Sănătății a organizat o dezbatere publică pe marginea modificării legislației referitoare la normele minime, mentale și fizice, necesare pentru conducerea unui autovehicul. La discuții au luat parte reprezentanții mai multor organizații de pacienți, din partea cărora au fost primite o serie de solicitări privind modificările ce se impun a fi aduse legislației. În cursul lunii februarie, ministrul Sorina Pintea a fost invitată chiar să dea explicații în fața Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputaților, ca urmare a sesizărilor venite din partea mai multor pacienți hipozaucici, care au avut dificultăți în a-și obține sau schimba pemisele din cauza unor interpretări eronate ale prevederilor în ceea ce îi privește.

Cu ocazia dezbaterii care a avut loc ieri, reprezentanții Asociatiei Române Anti-SIDA (ARAS) au solicitat modificarea fișelor medicale necesare pentru obținerea sau preschimbarea permisului de conducere, pentru că actualul format creează posibilitatea discriminării unor categorii de conducători auto, întrucât pe respectivele documente sunt trecute diagnostice care nu au nicio legătură cu aptitudinile necesare pentru deținerea permisului.

 

Astfel, Liana Velica, coordonator de proiect în cadrul ARAS, a precizat în cadrul dezbaterii publice că menționarea în fișele medicale a unor afecțiuni precum cancer sau SIDA este inutilă și irelevantă, însă creează premizele unui tratament discriminatoriu, aceste detalii referitoare la un diagnostic fiind accesibile funcționarilor care se ocupă de prelucrarea datelor în vederea eliberării  permiselor de conducere. „Notarea pe fişele medicale a unui diagnostic cum ar fi cancerul în remisie, alături de calificativul APT, nu are nicio implicaţie pentru permisul auto al unei persoane, dar are implicaţii asupra datelor personale. Dacă notezi diagnostic de infecţie cu HIV pe o adeverinţă de angajare a cuiva bibliotecar, nu îi afectează activitatea de bibliotecar, însă poate avea ca efect discriminarea la locul de muncă. În ţările Europei, cu excepţia României şi Bulgariei, aceste tipuri de formulare conţin calificativul APT, INAPT, APT CONDIȚIONAT şi nu antecedente personale sau denumirile unor boli cronice fără relevanţă în domeniul pentru care se solicită documentul respective”, a declarat reprezentanta ARAS.

 

Potrivit acesteia, aceeași situație se întâlnește și în cazul fișelor medicale, adeverințelor sau formularelor eliberate în alte scopuri decât obținerea permisului, iar aceste documente ajung în mâinile unor funcționari care nu au pregătire medicală și nici nu sunt obligați să păstreze secretul confidențialității. Se creează astfel un cadru prielnic discriminării persoanelor cu anumite afecțiuni, iar acest lucru s-ar putea evita prin menționarea calificativelor „apt” sau „inapt” fără a fi înscrise și bolile de care titularul suferă, mai ales că, de multe ori, acestea nu au nicio relevanță față de motivul pentru care este eliberat documentul. „Am vrea să fie modificată această fişă astfel încât să nu mai trecut diagnosticul, ci să fie trecut doar APT, INAPT, APT CONDIȚIONAT, pentru că acel diagnostic nu are nicio relevanţă la oficiul de şomaj, de exemplu. În momentul acesta şi fişa medicală de aici are antecedente personale, există formularul de adeverinţă medicală unde există rubrica pentru înscrierea la şcoală, grădiniţă, facultate, în care se arată că se află în evidenţă, iar medicii sunt obligaţi să noteze bolile cronice, unele din aceste boli cronice confruntându-se cu o foarte mare discriminare. Vorbim aici de infecţia cu HIV, hepatită, boli psihiatrice, cancer. Sunt nişte informaţii care îţi aparţin şi nu vrei să ştie funcţionarul de la Poliţie care trebuie să îţi preschimbe permisul dacă ai sau nu au un sân  – în cazul cancerului de sân. Este ceva personal. Nu are nicio relevanţă asupra condusului maşinii”, a mai precizat Liana Velica.


Adaugati un comentariu


 

*