Pacienții hipoacuzici reclamă probleme la obținerea permisului de conducere

27 februarie 2019 | 0 comentarii |

Invitată în Comisia de Abuzuri a Camerei Deputaților, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că nu se impune o modificare a legislației pentru rezolvarea acestor probleme, ci doar anumite precizări către direcţiile de sănătate publică privind modul de întocmire de către spitale a fişelor medicale pentru persoanele cu surditate şi hipoacuzie în obţinerea sau reînnoirea permiselor de conducere categoria B.

 

Invitată la ședința comisiilor pentru Cercetarea Abuzurilor și pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, i s-a cerut să răspundă unei probleme ridicată de mai mulți pacienți hipoacuzici sau cu surditate. Aceștia au adresat autorităților mai multe petiții, prin care se plâng că au dificultăți în obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, din cauza deficiențelor de auz de care suferă.

Cele mai multe plângeri provin din zona județului Argeș, unde mai mulți pacienți cu astfel de probleme au fost declarați inapți în urma controlului ORL.

Reclamanții susțin însă că hipoacuzia sau surditatea nu sunt deficiențe incompatibile cu condusul unui autovehicul de categoria B, iar problema poate fi rezolvată prin modificarea oglinzilor retrovizoare ale mașinilor, astfel încât aceștia să aibă o mai bună vizibilitate.

În petițiile personelor afectate se solicită ca medicii ORL să nu mai treacă în fișa medicală verdictul „apt” sau „inapt” în urma controlului medical pentru obținerea sau reînnoirea permisului, ci doar faptul că persoana respectivă are probleme de auz și gradul de gravitate al acestora.

 

Adriana Săftoiu

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a menţionat că a fost necesară audierea ministrului Sănătății în comisiile pentru Cercetarea abuzurilor şi pentru Drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaților, după ce nimeni din partea MS nu s-a prezentat în ședința Comisiei pentru Drepturile Omului, din 18 decembrie 2018, pentru a găsi soluții la situațiile din țară prin care persoanelor surde și hipoacuzice, care aveau deja permis de conducere, nu li s-au mai eliberat permise noi.

„În momentul de faţă, un medic ORL poate să spună că o persoană surdă este aptă sau inaptă. Şi ei cer să nu se mai dea acest calificativ. De ce? Pentru că în momentul de faţă, la nivel mondial, pe cercetări dovedite ştiinţific, s-a dovedit să surditatea nu este o problemă la condus. În baza acestei constatări, Ministerul de Interne va obliga acel conducător auto să îşi modifice oglinzile retrovizoare. De asta, medicul ORL trebuie să scrie – da, este surd, da, mai aude în parametrii 60-70-80. Deci, ce trebuie să faci tu? Să modifici oglinda retrovizoare”, a explicat Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Abuzuri.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea a explicat deputaților că reglementările legale privind evaluarea medicală în vederea completării fișei medicale sunt corecte și clare. Potrivit ministrului, la mijloc este doar o problemă de interpretare a unor medici din anumite județe.

Documentul la care a făcut referire este Ordinul Ministerului Sănătății din 2010, privind persoanele cu deficiențe de auz, care, nu interzice medicilor ORL să îi declare apți pentru condus pe cei cu astfel de probleme.

„Fişa pentru obţinerea permisului are această chestiune – apt sau inapt, dar nu este făcută de cei din Ministerul Sănătăţii. Este un cadru al MAI. Acest ordin al Ministerului Sănătății nu interzice medicului ORL din ţară să dea apt acestui cetăţean cu probleme de auz, care doreşte să fie conducător auto. Eu cred că o proastă înţelegere, de către anumite persoane sau medici din anumite judeţe, nu poate fi generalizată la nivelul ţării. Nu putem acuza Ministerul Sănătății pentru proasta înţelegere a unora. Din punctul meu de vedere, sună foarte clar: da, este apt dacă îndeplineşte această condiţie a oglinzilor şi sintagma apt sau inapt este cuprinsă în acea fişă-cadru care nu e făcută de Ministerul Sănătății”, a declarat Sorina Pintea.

 

Ministrul Sănătății a adăugat că, în ceea ce priveşte parametrii funcţionali pe care trebuie să-i respecte şoferii amatori, nu se impune o modificare a ordinului de ministru, ci o precizare către direcţiile de sănătate publică, „cu condiţia să ajungă şi la spitalele din subordine, care au posibilitatea să facă aceste fişe”.

Totodată, Sorina Pintea spune că trebuie purtată o discuție în acest sens și cu reprezentanții Ministerului de Interne. „Vom aplica legea şi atât, pentru că legea este foarte clară, din punctul meu de vedere. Dacă unii nu o respectă, îi sancţionăm sau verificăm”, a subliniat Pintea.

Deputatul Adriana Săftoiu a mai precizat că nu există nici un temei pentru ca persoanelor cu deficiențe de auz să le fie refuzat dreptul de a deține permis de conducere categoria B din cauza acestui handicap, din moment ce problema se poate rezolva prin modificarea oglinzilor retrovizoare.

În plus, aceasta a mai adăugat că statisticile la nivel mondial indică un număr nesemnificativ de accidente de circulație provocate de persoanele cu deficiențe de auz. În petițiile adresate autorităților sunt prezentate cazuri ale unor persoane care aveau permise de conducere de 10-20 de ani, însă li s-a refuzat dreptul de a le reînnoi, după ce au fost declarați inapți în urma controlului ORL, întrucât medicii au constatat deficiențele de auz.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*