Euro și ROBOR urcă din nou

27 februarie 2019 | 0 comentarii |

În ciuda apetitului pentru risc manifestat pe piețele internaționale, care a adus aprecierea monedelor din regiune, leul continuă să sufere de pe urma politicilor economice populiste ale PSD-ALDE, introducerea taxei pe activele bancare din acest an afectând atât politica monetară cât şi stabilitatea financiară. Indicii ROBOR și-au reluat, de asemenea, trendul ascedent, după noua ieșire publică a lui Darius Vâlcov.

În contextul în care cursul de schimb leu/euro a înregistrat o creştere accelerată în luna ianuarie, până la recordul istoric de 4,7648 lei/euro, iar deprecierea monedei naţionale a depăşit 2%, faţă de nivelul de a sfârşitul anului trecut. Cursul a revenit, în ultimele şedinţe de tranzacţionare, în jurul pragului de 4,76 lei/euro, după o perioadă mai liniştită în prima parte a lunii februarie.

Analiștii financiari se așteaptă ca în perioada următoare cursul să fie „mai degrabă mai ridicat decât mai scăzut“, anticipând cotaţiile în jurul nivelului de 4,7 lei/euro pentru „mult timp“.

 

Cursul euro a urcat marți, de la 4,7594 lei la 4,7617 lei, într-o ședință în care tranzactiile s-au realizat în culoarul 4,762 și 4,769 lei, semn că Banca Centrală a privit cu mai multă atenție către piață, pentru a menține euro sub pragul de 4,77 lei, care a devenit noua țintă pentru investitori.

Cursul dolarului american a urcat ușor de la 4,1876 la 4,1885 lei, profitând de aprecierea monedei unice. Cotațiile din piață se mențineau la valorile de acum două zile, de 4,187 – 4,20 lei.

Moneda elvețiană se tranzacționa pe piețele internaționale între 1,135 și 1,138 franci/euro, iar media ei a alunecat de la 4,1939 la 4,1880 lei.

 

Preţul gramului de aur a scăzut pe piața locală la 178,5812 lei, în timp ce pe piețele valoarea unciei de aur cobora la.325,99 dolari.

 

Indicii ROBOR au revenit pe panta ascendentă. Se pare că piața monetară a devenit foarte sensibilă la fiecare ieșire publică ale consilierului Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului Dăncilă, al cărui discurs se îndreaptă, în special, către caracterul pozitiv al OUG 114. Luni seară, Vâlcov a susţinut că obiectivul Guvernului este ca ratele pe care românii le plătesc la credite să se reducă la jumătate. El consideră că băncile nu nu vor renunţa la operaţiunile din România, chiar dacă profitul lor nu va mai fi de trei ori mai mare decât media UE, ci doar cu 20-30% mai mare, după aplicarea prevederilor OUG 114/2018.

 

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,29%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, după două zile de stagnare la 3,28%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 3,41%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a revenit la 3,50%, iar cel la 12 luni la 3,55%.

Bancherii susțin că în condițiile în care nu se modifică OUG 114, creditele noi acordate de către bănci populaţiei se vor reduce vizibil în 2019, ca urmare a introducerii taxei pe activele ban­care şi a limitării gradului de îndatorare.

 

Monedele din regiune s-au apreciat, marți, ușor față de euro. Cea poloneză se tranzacționa între 4,327 și 4,344 zloți, iar cea maghiară în culoarul 316,8 și 318,2 forinți.

 

În ceea ce privește perechea euro/dolar, optimismul investitorilor cu privire la încheierea unui acord comercial între SUA și China și speranțele că Londra va evita un Brexit dur au avut ca efect aprecierea euro, la 1,1345 – 1,1373 dolari.

Piețele așteptau, de asemenea, discursul din fața Senatului SUA al președintelui Rezervei Federale americane, pentru a descoperi care vor fi deciziile din acest an în privința creșterii dobânzii-cheie, după ce aceasta a a fost majorată de patru ori, anul trecut.

 

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se situa ieri la prânz la 3.789 dolari.

 

*Analiza zilnică valutară & futures (cuprinde date și informații disponibile până la ora 14:00), realizată de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*