Reglementări mai clare pentru obținerea permisului auto de către hipoacuzici

18 iulie 2019 | 0 comentarii |

Un ordin al ministrului Sănătății a fost modificat, după ce mai multe persoane aflate în această situație s-au plâns ca au fost declarat inapte le examenul ORL, deși această deficiență nu este incompatibilă cu calitatea de conducător auto.

 

În ultima perioadă , tot mai mulți pacienți hipoacuzici au reclamat faptul că nu pot obține permisul de conducere sau nu și-l pot reînnoi, din cauza faptului că sunt „picați” la examenul medical, deoarece medicii specialiști ORL le trec în fișa medicală verdictul „inapt”. Aceasta, în condițiile în care există studii și reglementări la nivel internațional care au stabilit că hipoacuzia nu constituie o deficiență incompatibilă cu calitatea de conducător auto, problema șoferilor cu auzul slab putând fi foarte simplu rezolvată prin montarea pe autovehiculele acestora a unor oglinzi mai mari, pentru o mai bună vizibilitate.

În România, însă, acest aspect rămăsese trecut cu vederea, fișele medicale întocmite pentru obținerea sau reînnoirea permisului lăsând loc de interpretări, astfel că mulți specialiști ORL treceau în aceste documente verdictul „inapt”, în cazul pacienților cu deficiențe severe de auz, în lipsa unor prevederi legale foarte clare.

Întrucât numărul cazurilor de pacienți hipoacuzici care au fost respinși la examenul medical crescuse, aceștia au adresat o serie de petiții autorităților, iar la finele anului trecut, problema a ajuns în atenția comisiilor pentru cercetarea abuzurilor și pentru drepturile omului, din Camera Deputaților. Reprezentanții Ministerului Sănătății au fost solicitați, în luna decembrie, să participe la o ședință reunită a acestor comisii pentru a găsi o soluție, însă nimeni nu s-a deranjat să dea curs invitației, așa că în luna februarie a acestui an, deputații au convocat-o pentru o audiere, în cele două comisii, pe ministrul Sorina Pintea.

 

Aceasta s-a prezentat la audiere, problema legislativă fiind legată de un ordin emis de Ministerul Sănătății în anul 2010. Propunerea luată în discuție era ca medicii ORL să nu mai treacă în fișele pacienților hipoacuzici verdictul „apt” sau „inapt”, ci să consemneze că aceștia au probleme de auz, menționând parametrii acestora, iar pe baza acestei fișe, celor în cauză să le fie eliberate permise de conducere cu condiția de a-și instala pe mașini oglinzi mai mari.

La acel moment, Sorina Pintea a declarat în fața comisiilor că reglementările legale privind evaluarea medicală în vederea completării fișei medicale sunt corecte și clare, fiind vorba doar o problemă de interpretare a medicilor din anumite județe. „Fişa pentru obţinerea permisului are această chestiune – apt sau inapt, dar nu este făcută de cei din Ministerul Sănătăţii. Este un cadru al MAI. Acest ordin al Ministerului Sănătății nu interzice medicului ORL din ţară să dea apt acestui cetăţean cu probleme de auz, care doreşte să fie conducător auto. Eu cred că o proastă înţelegere, de către anumite persoane sau medici din anumite judeţe, nu poate fi generalizată la nivelul ţării. Nu putem acuza Ministerul Sănătății pentru proasta înţelegere a unora. Din punctul meu de vedere, sună foarte clar: da, este apt dacă îndeplineşte această condiţie a oglinzilor şi sintagma apt sau inapt este cuprinsă în acea fişă-cadru care nu e făcută de Ministerul Sănătății”, declara atunci ministrul, adăugând că nu este nevoie de modificarea ordinului din 2010 ci doar de o precizare clară făcută direcțiilor de sănătate publică, care să o transmită spitalelor care întocmesc aceste fișe.

 

Cu toate acestea, ieri, în Monitorul Oficial a fost publicat un nou act normativ privind modificarea ordinului la care se făcea referire, precizările referitoare la pacienții cu hipoacuzie devenind astfel mai clare, fără a mai lăsa loc de interpretări. Astfel, ordinul modificat prevede la punctul 2.3, cu privire la șoferii care își reînnoiesc permisul auto, că „solicitanţii care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală, care nu poate fi corectată la nicio ureche, pot fi încadraţi doar în grupa 1, dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari”.

Totodată, în ceea ce îi privește pe pacienții hipoacuzici care au nevoie de adeverință medicală pentru obținerea permisului de conducere, ordinul prevede că „pentru solicitanţii care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecţie protetică, după caz, şi care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiţionat, cu recomandarea echipării autovehiculului, potrivit prevederilor punctului 2.3”.

Principalul susținător ala acestui demers a fost deputatul liberal Adriana Săftoiu, care susține că statisticile la nivel mondial indică un număr nesemnificativ de accidente de circulație provocate de persoanele cu deficiențe de auz.

 


Adaugati un comentariu


 

*