Un dispozitiv medical nou creat ar putea înlocui definitiv biopsia

5 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Cercetările efectuate până acum pe animale de laborator au relevat chiar că dispozitivul este mai eficient decât procedura clasică, oferind informații mai complete.

 

O echipă de cercetători americani de la Universitatea Michigan a dezvoltat un dispozitiv portabil capabil să captureze celule cancerigene direct din fluxul sanguin, fără a mai fi nevoie să se recurgă la biopsie, care în prezent constituie principala procedură prin care se obțin informații pentru a determina prezența sau stadiul de dezvoltare al unei afecțiuni oncologice. Aceasta constă în prelevarea medicală de țesut de la pacient, care este apoi analizat la microscop de către un medic patolog, uneori fiind nevoie și de o analiză chimică.

O astfel de procedură nu este foarte confortabilă pentru pacient, acesta fiind motivul pentru care cercetătorii americani au încercat să găsească o alternativă.

„Nimeni nu vrea să fie supus unei biopsii. Dacă putem obţine suficiente celule cancerigene din sânge, le putem utiliza pentru a cunoaşte biologia tumorii şi a determina tipul de îngrijire, fără a mai apela la această procedură”, a declarat medicul oncolog Daniel F. Hayes, coordonatorul studiului.

 

Dispozitivul creat de echipa acestuia este puţin mai mare decât o cutie de chibrituri şi se conectează printr-un cateter la vena pacientului, pentru a captura constant, timp de aproximativ două ore, un volum de sânge necesar biopsiei. Potrivit experţilor, în fluxul sanguin pot fi eliberate peste 1.000 de celule cancerigene pe minut, dar procedurile actuale pot captura astfel de celule din mostre mici de sânge obţinut de la pacienţi. Celulele cancerigene capturate în mod continuu în sânge pot aduce mai multă informaţie, chiar decât cea obţinută prin intermediul biopsiei, pentru a putea pune la punct tratamente alternative mai eficiente.

„Este diferenţa care există între o cameră de securitate care obţine imagini de la uşa de la intrare din cinci în cinci minute, şi cea a unei camere video care filmează permanent. Dacă un intrus intră în perioada de pauză de cinci minute, nu s-ar şti”, a mai explicat coordonatorul echipei de cercetători.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*