Diabeticii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni oncologice

27 iulie 2018 | 0 comentarii |

Potrivit unei analize ce a inclus rezultatele a 47 de studii de specialitate s-a stabilit că femeile cu diabet sunt mai predispuse riscului de a face cancer, decât bărbații cu același diagnostic.

 

Cercetarea realizată la The George Institute for Global Health al Universităţii Noul Wales de Sud, afiliat Universităţii Oxford din Marea Britanie, a descoperit că femeile cu diabet au un risc cu 27% mai mare de a dezvolta cancer în comparaţie cu cele care nu au primit acest diagnostic, în timp ce, în cazul bărbaţilor, diabetul a fost asociat cu un risc cu 19% mai mare. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit un risc cu 6% mai ridicat ca femeile diagnosticate cu diabet să dezvolte o formă de cancer în comparaţie cu bărbaţii cu diabet.

„Cunoaştem faptul că, de multe ori, femeile sunt tratate insuficient când se prezintă pentru prima oară cu simptome de diabet, au mai puţine şanse de a beneficia de terapie intensivă şi nu îşi administrează medicaţia la acelaşi nivel ca bărbaţii. Toate acestea ar putea explica într-un fel de ce femeile au un risc mai mare de a dezvolta cancer în comparaţie cu bărbaţii, totuși, fără o cercetare mai aprofundată nu putem şti sigur. Diferenţele pe care le-am identificat nu sunt insignifiante şi trebuie evaluate” a declarat dr. Sanne Peters coordonatorul studiului.

 

Analiza mai arată că, în general, femeile diagnosticate cu diabet prezintă un risc cu 11% mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a dezvolta cancer renal. În cazul cancerului oral şi al celui de stomac acest risc este cu 13% şi respectiv 14% mai ridicat. În plus, riscul de a dezvolta leucemie este cu 15% mai mare în cazul femeilor. A fost observat, însă, un risc cu 12% mai mic ca femeile cu diabet să dezvolte cancer hepatic, în comparaţie cu bărbaţii diagnosticaţi cu această afecţiune.

O posibilă explicație ar putea fi aceea că nivelul ridicat al glicemiei ar putea avea efecte cauzatoare de cancer favorizând deteriorarea ADN-ului.

„Asocierea dintre diabet şi riscul de a dezvolta cancer este acum stabilită cu în mod categoric. De asemenea, am demonstrat în premieră că femeile cu diabet sunt mai predispuse la apariţia oricărei forme de cancer şi au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer renal, oral, de stomac şi leucemie. Numărul persoanelor cu diabet s-a dublat la nivel mondial în ultimii 30 de ani şi încă mai avem multe de învăţat despre această boală”, a mai precizat coordonatorul studiului, adăugând că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a se afla cauzele din spatele acestei asocieri.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*