O nouă tehnologie imagistică pentru diagnosticarea precoce a cancerului

13 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Aceasta se bazează pe monitorizarea celulelor din organism, modul în care acestea „se hrănesc” putând ajuta la identificarea celulelor canceroase.

 

Oameni de ştiinţă de la Universitatea Edinburgh au creat o nouă tehnologie de imagistică pentru a vizualiza modul în care se hrănesc celulele vii din organism, iar noua metodă ar putea fi utilizată pentru a ameliora diagnosticarea şi tratarea unor boli, inclusiv a cancerului. În acest scop, cercetătorii scoţieni au dezvoltat un fel de sonde chimice, care se aprind atunci când se ataşează de anumite molecule specifice, consumate de celule, precum glucoza.

Autorii studiului au creat un experiment, folosind embrionii transparenţi ai unor peşti, fapt care le-a permis să observe obiceiurile alimentare ale celulelor. Aceștia au utilizat microscoape pentru a vedea modul în care celulele vii consumă glucoza în interiorul embrionilor vii şi transparenţi ai unor peşti-zebră, apoi au descoperit că tehnica lor funcţiona şi în cazul celulelor umane cultivate în laborator.

 

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că noua tehnologie ar putea contribui la detectarea modificărilor minore care se produc în obiceiurile alimentare ale celulelor din interiorul corpului, permiţând medicilor să descopere bolile mult mai devreme. „Toate celulele se bazează pe glucoză şi alte molecule pentru a supravieţui, iar o modificare în obiceiurile alimentare ale celulelor poate să reprezinte un semnal de avertizare care să ateste apariţia unei boli”, a declarat în acest sens Marc Vendrell, profesor de imagistică biomedicală și coordonator al studiului.

Acesta mai spune că noua metodă de imagistică ar putea fi adaptată pentru a vizualiza şi alte molecule importante pentru sănătate şi pentru diagnosticarea maladiilor. De asemenea, medicii ar putea utiliza noua tehnologie pentru a monitoriza felul în care pacienţii răspund la tratamente, prin urmărirea moleculelor care sunt consumate de celulele sănătoase şi de cele bolnave.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*