Test de sânge pentru depistarea precoce a cancerului

27 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Noua metodă se află încă în stadiu experimental, însă rezultatele obțiunute până în prezent sunt foarte promițătoare.

 

Un test sangvin experimental a permis detectarea precoce a celor mai frecvente opt tipuri de cancer în 70% din cazuri, în medie, oferind astfel o rază de speranţă medicilor care încearcă să depisteze această boală înainte de apariţia simptomelor şi să amelioreze şansele de vindecare ale pacienţilor. Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste o mie de pacienţi cu tumori care nu se răspândiseră încă în organismele lor, iar cercetătorii americani au demarat deja un alt studiu, ce ar putea fi desfăşurat pe durata a cinci ani pe un eşantion de 50.000 de femei cu vârste cuprinse între 65 şi 75 de ani şi care nu au avut niciodată cancer, pentru a determina dacă noul test poate să detecteze într-o manieră mai sistematică prezenţa unei tumori ce nu produce niciun fel de simptome.

Cercetarea efectuată de specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins se bazează pe faptul că mutaţiile genetice cauzează creşterea celulelor canceroase, al căror ADN se află în sânge. Aceștia au pus deja la punct „biopsii” ale celulelor canceroase care circulă în sânge şi pot să determine modul în care un pacient va răspunde la diverse tratamente.

Cu toate acestea, detectarea fragmentelor de ADN care poartă semnătura biochimică a unui cancer incipient rămâne încă o etapă dificilă, după cum au explicat oamenii de ştiinţă americani.

 

Aceștia au decis să secvenţieze doar fragmente din 16 gene care suferă cel mai adesea mutaţii în diferite tipuri de tumori, adăugând opt biomarkeri ai unor proteine caracteristice mai multor tipuri de cancer. Această combinaţie a crescut considerabil sensibilitatea testului şi a permis identificarea ţesutului din organism care era afectat.

În eşantioanele de sânge recoltate de la 1.005 de pacienţi suferind de unul dintre cele mai frecvente opt tipuri de cancer şi care nu dezvoltaseră încă metastaze, rata de detectare a variat de la 33% la 98%, în funcţie de tumoră. Sensibilitatea a fost de peste 69% pentru cancerul ovarian, hepatic, de stomac, pancreatic şi al esofagului – cazuri dificil de detectat în stadii incipiente.

Acest test a semnalat arareori un cancer care nu exista în realitate, cu doar şapte false detectări din 812 reale, reprezentând mai puţin de 1% din grupul de control alcătuit din persoane sănătoase.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*