Primele rezultate ale celui mai mare studiu în domeniul cancerului
O serie de articole publicate recent oferă o mai bună înţelegere a mutaţiilor genetice care provoacă multiplicarea celulelor canceroase.
De câțiva ani buni, peste 1.300 de cercetători de pe patru continente sunt angrenați într-un proiect de cercetare complex denumit Pan-Cancer Project, care are drept scop principal descifrarea secretelor genomului tumorilor, pentru a le înţelege mai bine şi a lupta împotriva lor. Studiul se bazează pe secvenţierea genomului tumorilor a peste 2.600 de pacienţi diagnosticaţi cu 38 de tipuri de cancer, iar primele rezultate notabile au fost anunțate recent, prin intermediul a 20 de articole medicale publicate în jurnale de specialitate.
Rezultatele publicate nu au încă o aplicabilitate în domeniul terapeutic, dar oferă lumii medicale o mai bună înţelegere a mutaţiilor genetice care provoacă multiplicarea celulelor canceroase, prin descoperirea unor similarități surprinzătoare între diferite tipuri de cancer.
Dr. Peter Campbell, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, unul dintre cercetătorii care participă la acest proiect, a declarat că „una dintre informaţiile relevate de acest studiu este marea varietate a genomurilor tumorilor canceroase. Descoperirea cea mai frapantă este diferenţa ce poate exista între cancerul unui pacient şi cel al altuia. Aceasta este cauzată de numărul mare de mutaţii genetice posibile pentru fiecare tumoră, care poate depinde uneori de factori asociaţi stilului de viaţă al pacientului, cum ar fi fumatul”.
Un alt aspect important descoperit de cercetători este faptul că procesul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer poate debuta cu câţiva ani înainte de diagnostic, uneori chiar în copilărie, iar acest lucru demonstrează că perioada pentru intervenţia precoce este mult mai largă decât se credea până acum.
Studiul a demonstrat, de asemenea, că, din punct de vedere genetic, cancerele care afectează diferite zone ale corpului pot avea mai multe puncte comune decât se credea. „De exemplu, pot exista anumite tipuri de cancer de sân şi de prostată pentru care mutaţiile sunt similare. Acest lucru presupune că un pacient cu cancer de prostată poate beneficia de acelaşi tratament ca cel administrat de obicei unei paciente cu cancer de sân” se arată într-un alt articol semnat de dr. Joachim Weischenfeldt, de la Universitatea din Copenhaga, unul din cei peste 1.300 de cercetători implicați în studiu.