O nouă cauză posibilă pentru cancerul de sân

30 mai 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii din Australia au descoperit că o proteină mai puțin studiată are un aport deosebit în accelerarea dezvoltării bolii și a răspândirii acesteia în organism.

 

Într-un articol de specialitate publicat recent, cercetătorii de la Centrul pentru Biologia Cancerului din cadrul Universităţii Australia de Sud au prezentat rezultatele unui studiu efectuat asupra unei proteine mai puțin studiate,  eliberate de celulele canceroase în organism. Este vorba de proteina Creld2, despre care cercetătorii australieni spun că au descoperit că deturnează celulele sănătoase pentru a determina dezvoltarea tumorii. Oamenii de ştiinţă cunoşteau de ceva vreme această proteină, însă ea nu a fost bine studiată şi până acum nu era cunoscut rolul pe care îl joacă în cancerul mamar. Aceștia au constatat că Creld2 pare să facă celulele normale din jurul tumorii să se comporte anormal, ceea ce le determină să contribuie la creşterea tumorilor.

Odată confirmat acest lucru, echipa de cercetători își concentrează eforturile pe studierea modului în care Creld2 poate fi stopată sau distrusă, cu scopul de a limita dezvoltarea cancerelor şi răspândirea acestora în organism.

 

În articol se mai arată că niveluri ridicate ale acestei proteine au fost identificate în cancere mamare triplu negative, care constituie 15% din cazurile de cancer de sân diagnosticate în Australia şi au cea mai redusă rată de supravieţuire. Totodată, niveluri ridicate de Creld2 se regăsesc și în cancerele renale şi în cancerul de piele non-melanom, unele dintre cancerele cel mai frecvent diagnosticate în Australia.

Prognosticul pentru toate aceste tipuri de cancer nu este unul bun, aşa că dacă putem distruge sau bloca această proteină, am putea opri dezvoltarea acestor cancere și astfel multe vieți ar putea fi salvate”, a declarat dr. Michael Samuel, unul dintre autorii principali ai cercetării.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*