Pacienții oncologici, cele mai afectate victime colaterale ale pandemiei

21 mai 2020 | 0 comentarii |

Un studiu privind impactul pandemiei asupra acestei categorii de pacienți relevă problemele majore cu care aceștia s-au confruntat și continuă să se confrunte, de la declanșarea pandemiei.

 

Organizația internațională Europa Donna a realizat un studiu de amploare asupra modului în care pandemia i-a afectat pe pacienții cu afecțiuni oncologice, punându-se un accent mai puternic pe pacientele cu cancer de sân. Studiul a inclus mai multe țări, printre care și România, iar Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură trage un semnal de alarmă în privința rezultatelor, care nu sunt deloc unele încurajatoare. Astfel, reprezentanții organizației amintesc faptul că operaţiile amânate sau chiar anulate, imposibilitatea continuării tratamentelor, schimbarea schemelor de tratament sau stresul cauzat de toată această situaţie sunt doar câteva dintre modurile în care pandemia de coronavirus afectează aceşti pacienţi, toate cu efecte extrem de grave asupra sănătăţii lor fizice și psihice.

Medicul Brânduşa Aldea, de la Centrul Medical de Excelenţă Renaşterea – cel mai amplu proiect al fundației – spune că pacienții au fost și sunt încă privați de posibilitatea efectuării de screening preventiv, știut fiind faptul că un cancer descoperit în fază incipientă are peste 80% șanse de vindecare, dacă se administrează și tratament corespunzător. „Sistarea activităţii cabinetelor de ambulatoriu de specialitate sau din policlinici îngreunează foarte mult diagnosticul precoce sau controalele post terapeutice pentru pacienţii oncologici. Astfel, mulţi pacienţi se vor prezenta mai târziu, cu simptomatologie agravată şi stadii avansate ale boli. O altă categorie defavorizată o reprezintă pacientele cu tratamentele finalizate, care trebuie să se prezinte periodic la reevaluări. Ele au, până la 5 ani de la finalizarea tratamentului, risc de recidivă, iar o intervenţie rapidă le ajută să redevină sănătoase” a declarat medicul specializat în Obstetrică-Ginecologie și Chirurgie Oncologică.

 

Victoria Asanache

Și Victoria Asanache, primul navigator de pacienți din România și principalul promotor al acestei noi profesii în sistemul românesc de sănătate, a vorbit despre problemele cu care s-au confruntat pacienții oncologici în perioada scursă de la declanșarea pandemiei și de la decretarea stării de urgență.

Unele paciente diagnosticate cu cancer de col uterin nu au mai putut începe radioterapia, alţi pacienţi nu au mai putut beneficia de gratuitate pentru investigaţii imagistice, întrucât spitalele la care erau programaţi au devenit spitale-Covid şi nu au găsit locuri în alte unităţi decât contra cost, iar unii pacienţi aflaţi sub tratament nu au mai fost primiţi la seriile de chimioterapie sau radioterapie, întrucât spitalul a depistat pacienţi sau personal infectat. În plus, s-a înregistrat o reducere în achiziţia unor medicamente scumpe de tipul celor de imunoterapie. Şi, peste toate aceste probleme, pacienţii se lovesc de imposibilitatea ajungerii la spital în cazul celor ce locuiesc în altă localitate şi nu au mijloace proprii de transport”, a precizat aceasta.

În ceea ce privește cancerul de sân, studiul a identificat o serie de probleme cu care s-au confruntat și încă de mai confruntă pacientele cu acest diagnostic. Prima dintre ele se referă la  diminuarea resurselor pentru îngrijirea pacientelor, ca urmare a redirecţionării eforturilor către abordarea pandemiei. În plus, închiderea frontierelor şi limitările la exporturi şi importuri ar putea ameninţa accesul la anumite tratamente pentru cancerul de sân, mai avertizează autorii studiului.

 

De asemenea, întârzierile în screening și diagnostic sunt amintite și de reprezentanții organizației europene, dar și întârzierea accesului la tratament. „Din cauza situaţiei actuale, au fost încetinit sau chiar blocat accesul la anumite servicii, inclusiv intervenţiile chirurgicale care nu sunt considerate urgente. Acest lucru a dus la anularea a numeroase controale medicale şi monitorizări, ceea ce pune în pericol pacienţii cu un risc mai mare de recidivă sau progresie a bolii. De asemenea, adaugă stres psihic enorm pentru pacienţii care sunt deja afectaţi de primirea acestui diagnostic” a mai relevat studiul.

În multe domenii, a existat și o suspendare temporară a unor studii clinice, fie pentru că a fost nevoie ca subiecţii de studiu să se auto-izoleze, fie pentru că profesioniştii din domeniul sănătăţii au fost redirecţionaţi către sarcini legate de Covid-19. „Continuitatea acestor studii este esenţială, deoarece ele reprezintă adesea o linie importantă de tratament pentru pacienţii cu cancer de sân avansat sau pentru pacienţii care nu răspund la tratamente standard” se mai arată în concluziile publicate de  Europa Donna.

Bazându-se pe aceste aspecte, reprezentanții Fundației Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură spun că „este absolut necesară facilitarea accesului pacienţilor cronici la diagnostic şi tratament, cât mai curând, prin crearea de circuite separate, protocoale şi măsuri de protecţie, atât în ceea ce priveşte serviciile medicale de diagnostic – investigaţii imagistice şi consult medical – cât şi procedurile de tratament şi intervenţii chirurgicale”.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*