Chestionar on-line pentru evaluarea riscului de infectare cu noul coronavirus

Aceste instrument a fost pus la dispoziție de o echipă internațională de cercetători, în cadrul unui studiu care își propune realizarea unor seturi personalizate de recomandări, pentru autoritățile fiecărui stat în parte.

 

Ana-Maria Schweitzer

Românii sunt invitați să ia parte la un studiu privind evaluarea riscului de infectare cu noul coronavirus, derulat de o echipă internațională de cercetători, printre care se numără și specialiști din țara noastră. În contextul în care ridicarea măsurilor de izolare și carantinare îndeamnă la relaxare socială și reluarea activităților obișnuite specialiștii au realizat un chestionar on-line menit să îi ajute pe oameni să rămână în siguranță și în această perioadă destul de confuză. Prin completarea chestionarului  Your Covid-19 Risk, oricine își poate calcula scorul de risc și poate afla ce comportamente îi cresc riscul în perioada stării de alertă. Scorul de risc se referă în egală măsură atât la riscul de a fi contaminat cât și la cel dea fi expus, precum și la riscul propriu în comparație cu riscul celor apropiați. Totodată, completarea testului va avea ca rezultat și crearea unui profil comportamental în perioada stării de alertă.

Psihologul Ana-Maria Schweitzer, director executiv al fundaţiei Baylor Marea Neagră, implicată în dezvoltarea acestui test de evaluare a precizat că „testul la care am muncit intens împreună cu echipa internațională de experți ajută să aflați concret comportamentele care vă protejează în această perioadă incertă. Partea și mai interesantă este că rezultatele sunt în forma unor imagini care ne permit să vizualizăm scorurile calculate pe baza factorilor de risc unici ai fiecăruia”.

 

Alexandra Dima

Aceasta a mai adăugat că testul investighează motivaţia și convingerile românilor care nu respectă regulile privind distanţarea socială, purtarea măștii sau spălarea mâinilor, iar informaţiile cu privire la motivaţie sunt necesare pentru a ușura schimbarea comportamentului. „Amenzile au şi ele rolul lor, dar schimbarea comportamentală obţinută prin amenzi este de scurtă durată. Mai importantă este schimbarea din proprie iniţiativă a comportamentului, iar prin acest test vom afla mai multe detalii despre cum putem facilita această schimbare voluntară” a declarat psihologul.

La rândul său, Alexandra Dima, cercetător postdoctoral în Științele Sănătății specializat în psihologia sănătăţii şi comunicare de la Universitatea Claude Bernard din Lyon, a explicat că testul pornește de la câteva întrebări generale și personalizează informațiile oferite în funcție de răspunsurile și localizarea geografică a utilizatorului. „Întrebările sunt identice pentru tot globul, iar mesajele de feedback sunt adaptate pentru fiecare țară, limbă și nivel de adoptare a unor gesturi-barieră esențiale: păstrarea distanței, izolarea socială și spălatul pe mâini” a mai precizat aceasta.

 

Adriana Solovei

Un alt voluntar român implicat în acest proiect este Adriana Solovei, doctorand în științe ale comunicării în sănătate la Universitatea din Maastricht, care spune că, până la apariția unui vaccin, comportamentul corect al fiecăruia dintre noi rămâne cea mai eficientă metodă de a ne proteja în această pandemie.

Cu cât numărul celor care vor folosi testul va fi mai mare, cu atât recomandările transmise guvernelor şi agenţiilor vor fi mai fundamentate pe dovezi, după ce echipa de experţi care a dezvoltat acest instrument va compara datele la nivel internaţional. Ulterior, experţii vor avea posibilitatea să formuleze recomandări pentru guvernele şi agenţiile din domeniul sănătăţii din fiecare regiune și ţară, autoritățile din domeniul sănătăţii vor putea să-și rafineze mesajele destinate publicului larg.

Chestionarul este disponibil în 29 de limbi, iar experții care l-au creat colaborează cu voluntari din 35 de țări, printre care și România.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*