Aproape 6.000 de români au și-au evaluat on-line riscul de a se îmbolnăvi de Covid-19

Aceștia au accesat chestionarul Your Covid-19 Risk, pus la dispoziție în cadrul unui studiu internațional la care participă și specialiști din România.

 

În urmă cu o lună a fost lansat un studiu privind evaluarea riscului de infectare cu noul coronavirus, derulat de o echipă internațională de cercetători, în cadrul căruia a fost pus la dispoziție un chestionar on-line disponibil în 29 de limbi, printre care și limba română, prin care oricine îți poate calcula gradul de risc legat de infectarea cu noul coronavirus.

Fundația Baylor Marea Neagră, implicată în derularea acestui studiu internațional a anunțat că, în decurs de o lună, chestionarul on-line a fost accesat de aproape 6.000 de români care și-au evaluat riscul de contaminare în funcție de comportamentul de zi cu zi și de persoanele cu care intră în contact. În ceea ce privește vârstele celor care au apelat la acest instrument, raportul este destul de echilibrat, proporția fiind de peste 20% în rândul celor între 20 și 29 de ani, 30 și 39 de ani și 4049 de ani. În același timp, cei sub 20 de ani și cei din categoria de vârstă 50-59 de ani au fost mai puțin interesați, proporția din totalul utilizatorilor fiind puține peste 10%.

În total, chestionarul a fost completat de peste 110.000 de utilizatori din întreaga lume, iar o primă concluzie care se desprinde din răspunsurile oferite de aceștia este aceea că spălatul pe mâini nu pare să fie practicat în mod curent de către majoritatea populației ca metodă de igienă.

 

Remarca este valabilă și în cazul utilizatorilor din România, ale căror răspunsuri nu se diferențiază foarte mult de cele înregistrate în alte state sau de rezultatele generale în ceea ce privește cunoașterea situațiilor cheie în care trebuie spălate mâinile, sau a aplicării tehnicii corecte de spălare a mâinilor.

Îmbucurător este totuși faptul că peste cei mai mulți dintre utilizatorii din România care au accesat chestionarul se spală pe mâini sau se dezinfectează după ce ating obiecte aflate în spații publice și care  atinse de alte persoane. Astfel, 56,75% se spală pe mâini după contatul cu o altă persoană, aproape 81%, după atingerea obiectelor atinse de alte persoane, 31,67% înainte de a-și atinge fața, nasul sau gura, 33,5% după ce au tușit sau strănutat, 82,25%, la intrarea în casă și 70,70% înainte de a mânca sau a pregăti mâncarea.

 

Analizând aceste cifre, inițiatorii studiului spun că este îngrijorător că aproape 70% dintre utilizatori spun că nu se spală pe mâini înainte de a-și atinge fața nasul și gura și după ce tușesc sau strănută.  De asemenea, este mare și procentul celor care nu se spală pe mâini după ce au intrat în contact cu o altă persoană.

În ceea e privește spălarea corectă a mâinilor, 71,11% au precizat că se spală pe mâini cel puțin 20 de secunde, 82,68% folosesc săpun sau dezinfectant, 58,83% se curăță și între degete și sub unghii, iar aproape 0,5% nu fac nici una din aceste operațiuni.

Nu pune nimeni la îndoială cât de benefic pentru sănătate este să folosim tehnica corectă ori de câte ori ne spălăm sau ne dezinfectăm pe mâini. Însă este necesar să facem cu toții aceste gesturi, să ne facem noi reflexe care ne vor ajuta pe termen lung. Pentru aceasta, populația are nevoie de susținere continuă, prin mai multe metode. Psihologii specializați în psihologia sănătății recomandă generalizarea practicii spălatului corect pe mâini ori de câte ori este necesar, prin mesaje generale pe canale media și social media, modificări ale spațiilor publice, soluții adaptate pentru diferitele grupuri și contexte profesionale” – se arată într-un comunicat al fundației Baylor Marea Neagră.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*