Municipiul Suceava și comunele limitrofe, plasate în carantină la debutul Scenariului 4 al pandemiei

Mai mult de un sfert din cei peste 2.000 de pacienți confirmați pozitiv în România provin din județul Suceava, unde aseară erau 593 de persoane infectate și s-au înregistrat 13 noi decese ale unor pacienți care fuseseră depistați cu noul coronavirus.

 

România a intrat, începând de aseară, în „Scenariul 4” al pandemiei provocate de noul coronavirus, odată cu depășirea pragului de 2.000 de persoane infectate. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe susținute de ministrul de Interne Marcel Vela, împreună cu secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, ocazie cu care au fost comunicate și noi seturi de măsurii adoptate prin două ordonanțe militare.

Astfel, Ordonanța Militară nr. 5 prelungește cu încă 14 zile măsura suspendării zborurilor companiilor aeriene către și dinspre Italia și Spania, exceptate fiind zborurile efectuate cu aeronave de stat, zborurile de transport marfă şi corespondenţă, cele umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizările tehnice necomerciale. Totodată, documentul legislativ aduce câteva completări Ordonanței Militare nr. 4, adoptate în ziua anterioară, pentru a „repara” câteva scăpări apărute în redactarea documentului.

Noi prevederi importante sunt menționate în Ordonanța Militară nr. 6 prin care, pentru prima dată de la declanșarea stării de urgență, se impune introducerea în carantină a unor localități. Este vorba de municipiul Suceava, împreună cu opt comune limitrofe, măsura fiind impusă în condițiile în care aici au fost înregistrate aproape 600 de cazuri de persoane infectate, reprezentând peste 25% din numărul total de 2.109 de pacienți, confirmați până la momentul adoptării ordonanței.

 

Mai mult de atât, aseară au sosit rezultatele testărilor pentru 13 pacienți decedați în perioada 22-29 martie la Suceava, rezultate ce confirmă faptul că aceștia erau infectați cu noul coronavirus. Astfel numărul total al pacienților care au decedat după ca s-au infectat a ajuns la 65, cu precizarea că marea majoritatea aveau afecțiuni preexistente, unii dintre ei fiind chiar în stadii terminale ale unor boli cronice.

Astfel, conform Ordonanței 6, municipiul Suceava și comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei sunt plasate în carantină pe perioada stării de urgență, ceea ce înseamnă că sunt limitate în mod drastic intrările și ieșirile în localitățile respective. Accesul în și dinspre aceste zone este permis transportului de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în zona carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei, dar și persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, însă desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

Totodată, pentru alte persoane care nu se încadrează în categoriile menționate mai sus, operatorii din domeniul transportului rutier și feroviar nu mai au voie să elibereze bilete sau abonamente de călătorie către zonele aflate în carantină.

 

Accesul pe Aeroportul internaţional Ştefan cel Mare din Suceava este permis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfă şi corespondenţă, zboruri umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi pentru aterizări tehnice necomerciale.

Este restricționată și circulația locuitorilor din Suceava și cele opt comune, care nu mai au voie să se deplaseze între aceste localități, în acest sens urmând a fi instituite controale mai stricte, efectuate de polițiști, jandarmi și militari. De asemenea, este strict interzis accesul între localităţi prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţie publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu primarii şi consiliile locale din unităţile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinare vor lua măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă.

Ordonanța mai prevede că nerespectarea acestor interdicții se sancționează contravențional sau penal.

 

487689970

Aseară, la ora 20.00, la nivel național erau confirmate 2.109 cazuri de infecție cu noul virus, iar 593 dintre ele erau din județul Suceava, a amnunțat secretarul de stat Raed Arafat. Totodată, numărul deceselor din cauza COVID 19 a ajuns la 65, iar în rândul personalului medical erau confirmate pozitiv 385 de persoane (91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere, 8 îngrijitoare și 70 personal auxiliar).

Cele mai multe cadre medicale infectate rămân în Suceava, unde, potrivit GCS, au fost confirmate pozitiv 181 de cadre medicale (43 medici, 70 asistente medicale, 20 infirmiere, 7 îngrijitoare și 41 de personal auxiliar).

Potrivit datelor oficiale, la Arad au fost confirmați pozitiv 5 medici, 3 asistente și 8 personal auxiliar, la Bucureşti -14 medici, 11 asistente, 5 infirmiere, 15 personal auxiliar, la Botoşani 1 medic, la Cluj -2 personal auxiliar, la Constanţa –1 asistent, la Covasna –5 medici și 1 asistent, la Galaţi –3 medici, 1 personal auxiliar, la Hunedoara –13 medici, 1 îngrijitoare, 1 personal auxiliar, la Iaşi – 2 medici și 1 asistent, la Neamţ –2 medici, 3 asistenţi, 1 infirmieră și 1 persoanl auxiliar, la Timiş –1 medic și 1 personal auxiliar, iar la Vrancea –2 medici.

Din păcate, numărul medicilor care ar trebui să trateze pacienții scade pe zi ce trece, pentru că și ei cad pradă noului virus, fie pentru că au intrat în contact cu pacienți infectați care au ascuns faptul că vin din zone de focar, fie pentru că nu au fost echipați corespunzător pentru a se putea proteja. Lipsa aparatelor de testare din fiecare spital judeţean îngreunează capacitatea de testare a pacienţilor şi a medicilor pentru a depista infectarea cu noul coronavirus.

Vârful epidemiei ar putea fi înregistrat la jumătatea lunii aprilie când, potrivit estimărilor confirmate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este posibil ca România să ajungă la peste 10.000 de cazuri de infectare cu COVID-19.

 


Adaugati un comentariu


 

*