12 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate la Buzău

Printre ultimii pacienți se află o femeie care a participat la o înmormântare în județul Suceava și a început să prezinte simptome specifice după revenirea la domiciliu.

 

Grupul de Comunicare Strategică a decis astăzi ca, în buletinul zilnic referitor la evoluția pandemiei provocate de noul coronavirus, să introducă și datele despre numărul de cazuri de îmbolnăviri pe județe. Din document reiese că la nivelul județului Buzău sunt confirmate 12 cazuri de pacienți infectați cu COVID-19, fără a fi oferite alte detalii suplimentare.

Acestea vin însă din partea Prefecturii Buzău, care a transmis câteva precizări referitoare la o situație din comuna Tisău. Este vorba de o femeie de 59 de ani, care a participat zilele trecute la o înmormântare în județul Suceava, înainte ca zona să fie plasată în carantină, iar de la revenirea la domiciliu s-a aflat în izolare. Ulterior, aceasta a început să prezinte simptome specifice infecției cu noul coronavirus. A fost testată, iar pe data de 26 martie, rezultatul a confirmat prezența bolii. Deși se precizează că femeia s-a aflat în izolare de la momentul revenirii în județul Buzău, în comunicatul remis de Prefectură se menționează că aceasta a intrat în contact cu un bărbat de 67 de ani, care a intrat la rândul său în izolare și a fost depistat pozitiv după ce a început să prezinte simptome specifice. Pacienta a fost transferată la spitalul Victor Babeș din Capitală, iar în cursul zilei de ieri, la aceeași unitate medicală a ajuns și bărbatul de 67 de ani cu care a intrat în contact.

 

De asemenea, soțul femeii este considerat contact direct, acesta aflându-se în prezent în izolare la domiciliul fiului său, care locuiește în București. În cazul său, testul pentru Covid-19 a fost negativ, deocamdată, dar va fi repetat de încă două ori în 14 zile, pentru că între timp s-ar putea pozitiva.

În urma anchetelor epidemiologice declanșate de Direcția de Sănătate Publică Buzău au fost identificați toți contacții direcți și au fost izolați la domiciliu, iar în cazul în care aceștia vor prezenta simptome specifice infecției cu coronavirsus, vor fi testați. În aceste condiții, reprezentanții Prefecturii menționează că nu se poate vorbi despre un focar epidemic în localitatea respectivă, dar atrag atenția localnicilor să fie precauți să respecte măsurile de prevenție și protecție stabilite de autorități. Vârsta persoanelor din județul Buzău testate pozitiv este cuprinsă între 17 și 73 de ani, iar  se aflau în carantină sau în izolare în momerntul în care au fost confirmate. Dintre cele 12 persoane infectate în județ, 5 au fost declarate vindecate și s-au externat, în prezent aflându-se într-o perioadă de izolare de 14 zile, în care starea lor de sănătate este monitorizată de către medicul de familie

La nivel național, numărul persoanelor infectate a ajuns astăzi la 2.738, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 278 de cazuri noi. Dintre pacienții internați, 78 sunt la terapie intensivă, tot până la această oră fiind declarați vindecați și externați 267 de pacienți.

 

Din păcate, a continuat să crească și numărul deceselor, astfel că la acest moment vorbim de 94 de persoane infectate care au decedat, majoritatea având și alte afecțiuni cronice.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.407 de persoane, iar alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Totodată, până în prezent au fost prelucrate 28.483 de teste la nivel național.

Au fost întocmite 271 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, iar în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat 555 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare sau carantină.

Polițiștii au depistat în același interval de 24 de ore, 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.585.135 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*