Localitatea Râmnicelu, în carantină

Decizia a fost luată aseară, după apariția unui noi focar de infecție cu noul coronavirus și din cauza refuzului comunității de a coopera cu autoritățile în cursul anchetei epidemiologice.

 

Începând din această dimineață, județul Buzău are două zone în carantină. După cartierul Poștă din municipiu, această măsură fiind luată și în cazul întregii localități Râmnicelu, unde trăiesc circa 3.000 de persoane. De această dată, circumstanțele au fost ușor diferite față de situația din municipiul Buzău, decizia autorităților fiind influențată în special de faptul că întreaga comunitate, alcătuită majoritar din etnici romi, a refuzat să coopereze în cadrul anchetei epidemiologice, după ce aici a fost identificat un focar de infecție cu noul coronavirus.

Focarul a pornit de la un localnic de 30 de ani, confirmat pe data de 3 mai, după ce s-a prezentat pentru investigații la spitalul din Focșani. Odată ce au fost informate despre acest caz, autoritățile buzoiene au declanșat ancheta epidemiologică, în cursul căreia au fost identificați 6 contacți direcți, toți membri ai familiei bărbatului infectat. Aceștia au fost testați pe 5 mai și confirmați două zile mai târziu, după care au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Se impunea astfel continuarea anchetei epidemiologice, pentru că deja era vorba de un focar de infecție, autoritățile intenționând să identifice și să testeze și ceilalți contacți, primele persoane susceptibile de a fi contractat infecția fiind rudele familiei respective.

 

Însă, în data de 7, mai, când reprezentanții Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat în localitate pentru a recolta noi probe și a se asigura de internarea suspecților confirmați, au fost întâmpinați cu ostilitate de localnici, care au refuzat categoric să coopereze.

S-a apelat și la sprijinul forțelor de ordine, pentru ca lucrurile să nu degenereze, iar autoritățile au încercat să calmeze situația folosind calea dialogului. S-a solicitat și sprijinul autorităților locale în încercarea de a rezolva problema pe cale pașnică și a-i convinge pe localnici să accepte să fie testați, însă nu a fost posibil, contacții identificați refuzând testarea, fiind susținuți și de majoritatea comunității.

Au existat două tentative de dialog în încercarea de a-i convinge pe suspecți să accepte testarea și izolarea la domiciliu – ultima în cursul zilei de ieri – însă nu a fost chip ca aceștia să înțeleagă, astfel că măsura instituirii carantinei asupra întregii localități a devenit mai mult decât necesară, în aceste condiții.

 

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică au apreciat că riscul de contaminare în comunitate este maxim, din cauza interacțiunii permanente dintre membrii comunității și a refuzului acestora de a coopera, așa că au propus plasarea imediată sub carantină a satului.

Propunerea a fost discutată în cadrul  Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, care a fost convocat aseară, după ce a eșuat și a doua tentativă de negociere cu localnicii. Membrii consiliului au fost de acord cu instituirea carantinei, iar decizia a fost transmisă către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, care și-a dat acordul în acest sens.

Astfel, începând de astăzi, satul Râmnicelu se află în carantină, măsura comunicată de prefectul Leoard Dimian fiind valabilă pe o perioadă de 14 zile

Dacă temerile legate de situația epidemiologică din zonă se vor adeveri, sunt toate șansele ca măsura să se extindă și duipă expirarea acestui termen,  situația părând a fi mai gravă decât în cartierul Poștă din Buzău, care ar trebui să iasă din carantină la sfârșitul săptămânii viitoare.

Până astăzi, în județul Buzău au fost confirmate 63 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, iar la nivel național, numărul de persoane infectate a ajuns la 15.131, din care 6.912 au fost declarate vindecate și externate. La Terapie Intensivă sunt internați 245 de pacienți, iar numărul persoanelor decedate ca urmare a infectării cu noul virus a ajuns la 936.

 


Adaugati un comentariu


 

*