Primul caz de infecție cu noul coronavirus confirmat la Buzău

Testele în cazul femeii de 73 de ani care a ajuns duminică seară la Spitalul Județean de Urgență (SJU) au ieșit pozitive, pacienta a fost transferată imediat la Institutul Matei Balș, iar persoanele cu care a intrat în contact au fost izolate la domiciliu.

 

Inevitabilul s-a produs, iar noul coronavirus a ajuns și la Buzău, ieri seară fiind confirmat oficial primul caz de infectare. Este vorba de o pacientă de 73 de ani, care a revenit la data de 2 martie din Italia, unde călătorise în regiunea Rimini. La acel moment, evoluția infecțiilor cu noul coronavirus în zona respectivă nu atinsese cote îngrijorătoare, așa că femeia recent întoarsă acasă nu a fost supusă niciunei măsuri de izolare. Între timp, regiunea Rimini a fost declarată zonă galbenă de risc, iar duminică seară, când a început să se simtă rău, acuzând febră și vărsături, femeia s-a gândit că e posibil să fie infectată cu noul coronavirus contractat în Italia, așa că a sunat la 112. A fost transportată la UPU Buzău în condiții de maximă siguranță și i s-au recoltat probe care au fost trimise pentru analize la Institutul Matei Balș.

Rezultatul transmis aseară confirmă infecția cu noul coronavirus, pacienta fiind a 16-a persoană diagnosticată în România. Tot aseară, a mai fost confirmat un nou caz în București, așa că numărul total al pacienților infectați a ajuns la 17.

În cursul nopții de luni spre mați, femeia de 73 de ani a fost transferată la Institutul Matei Balș, în timp ce autoritățile locale au dispus măsurile ce se impuneau.

 

A fost demarată în primul rând ancheta epidemiologică, în urma căreia au fost identificate trei persoane cu care pacienta infectată intrase în contact direct. Este vorba de fiul femeii, prietena acestuia și băiatul ei, care este elev la colegiul B. P. Hasdeu. Celor trei li s-au recoltat aseară probe care au fost trimise la Institutul Matei Balș, dispunându-se totodată izolarea la domiciliu până la aflarea rezultatelor, dat fiind că este vorba de persoane asimptomatice.

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit aseară într-o ședință restrânsă pentru stabilirea măsurilor ce se impun în vederea gestionării situației create în urma confirmării primului caz de infecție cu coronavirus în județ. În cadrul ședinței, Direcția de Sănătate Publică a dispus suspendarea cursurilor la liceul Hasdeu începând de azi, în condițiile în care, la nivel național, se decisese deja suspendarea cursurilor în toate unitățile școlare din țară, începând de mâine.

 

Colegiul B.P. Hasdeu

Propunerea a fost aprobată, prin urmare, astăzi nu se țin cursuri la colegiul Hasdeu, aici urmând să aibă loc lucrări de dezinfecție la nivelul întregii unități de învățământ, sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică.

Conducerea Colegiului transmite că a luat deja măsuri de dezinfecatre a tuturor spațiilor școlare (săli de clasă, holuri, laboratoare, sala de sport, internat, centrul de informatică), iar profesorii vor lucra cu elevii online, pe platforma Adservio. „Facem un apel la calm, pe care îl adresăm tuturor elevilor, părinților și profesorilor hasdeeni: împreună trebuie să gestionăm foarte bine această situație. Părinții să se îngrijească de copii și să îi țină acasă, astfel încât situația actuală să nu se agraveze. Orice informație venită dn partea părinților referitoare la situația în acre ne aflăm, ne este utilă. Așa cum am gestionat, cu responsabilitate, gripa sezonieră, vom proceda și în momentul de față, convinși că întreaga comunitate hasdeeană ne este solidară”, transmite conducerea unității de învățământ, menționând totodată că în această perioadă nu se vor desfășura activități educaționale, culturale sau sportive în cadrul colegiului.

În scopul identificării posibilității ca elevii să nu piardă cursurie, Inspectoratul școlar Județean Buzău va avea mâine, o întâlnire cu reprezentanții ieșeni ai platformei „Învățarea rămâne deschisă, chiar și cu școala închisă”.

 

În ceea ce privește al doilea caz de infecție cu COVID-19 confirmat ieri, acesta este un bărbat de 60 de ani din București care fusese internat pe 5 martie la spitalul Dimitrie Gerota din Capitală, cu simptome diferite de cele caracteristice infecției cu noul coronavirus. Ulterior, acesta a acuzat probleme pulmonare severe și a fost testat pentru infecția cu noul coronavirus, iar rezultatul a fost pozitiv. Spre deosebire de pacienta din Buzău, acesta susține că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim.

Între timp, școlile din toată țara se vor închide începând de mâine, până pe 22 martie, existând posibilitatea ca această perioadă să se prelungească, în caz de nevoie. Totodată, ieri a fost dispusă și interzicerea efectuării ce curse de transport rutier și feroviar spre și dinspre Italia, până la data de 31 martie, măsură luată la o zi după ce o decizie similară fusese luată și în privința curselor aeriene.

Cele mai recente date transmise de autorităţi indică faptul că, la nivel naţional, sunt 17 cazuri confirmate cu COVID-19, alte 52 de persoane sunt în carantină şi peste 11.235 în izolare la domiciliu.

 


Adaugati un comentariu


 

*