Echipajele SMURD vor putea transmite imagini live din timpul intervențiilor
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pus la punct o aplicație în acest scop, care este testată la nivelul a cinci subunități SMURD, urmând ca apoi să fie extinsă în întreaga țară.
Zilele trecute a fost lansat un proiect pilot în care sunt incluse subunitățile SMURD, Bucureşti-Ilfov, Bihor, Iaşi, Mureş şi Timiş, proiect ce vizează implementarea unui sistem de videoconferință pe tabletele aflate în dotarea echipajelor trimise la intervenții. Cu ajutorul acestui sistem, paramedicii pot transmite imagini video de la faţa locului către dispecerat, și către medicul coordonator, în scopul evaluării cât mai corecte şi mai rapide a situaţiei de la faţa locului.
Sistemul este implementat prin intermediul unei aplicații puse la punct de STS, care a fost instalată pe circa 300 de tablete aflate în dotarea echipajelor celor cinci subunități incluse în proiectul pilot. La finalul perioadei de testare, aplicația de videoconferință urmează să fie instalată pe circa 5.000 de tablete devenind astfel disponibilă echipajelor SMURD din întreaga țară.
După cum se arată într-un comunicat la STS, soluţia tehnică asigură totodată securizarea datelor și funcţionează în regim live, nefiind stocate înregistrări în sistemul 112, iar aplicația funcționează doar în zonele în care reţelele publice de comunicaţii mobile au capacităţi de trafic corespunzătoare. Fiecare ambulanță SMURD este dotată cu o tabletă pe care este instalată aplicația, iar în momentul în care echipajul ajunge la caz, completează fişa direct pe tabletă, apoi o transmite către unitatea de primiri urgenţe.
În funcţie de natura cazului, la solicitarea medicului coordonator, echipajul poate transmite în timp real informaţii de la faţa locului către dispecerat, prin intermediul sistemului de videoconferință.
Pentru utilizarea sistemului este nevoie și de și de instruirea paramedicilor din echipele de intervenție SMURD, iar pregătirea acestora va fi asigurată tot de STS.
De altfel, o primă instruire a personalului medical din cadrul SMURD, care va utiliza soluţia tehnică implementată de STS pentru transmiterea imaginilor video de la locul intervenţiei prin tabletele din dotare către dispeceratele care le coordonează activitatea, a avut loc vineri, 28 februarie, şi s-a realizat în sistem de videoconferinţă, STS punând la dispoziţie comunicaţiile video între sediul central al instituţiei şi dispeceratele integrate ale proiectului pilot.