Peste trei sferturi din intervențiile ISU Buzău, în contul echipajelor SMURD

29 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neron Lupașcu au intervenit, anul trecut, la peste 7.000 de evenimente în urma cărora au salvat 56 de persoane, 436 de animale, 120 de păsări și bunuri în valoare de peste 86,7 milioane de lei.

 

În prezenţa șefului Direcției Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonelul Mihai Mirel Guță, a şefilor de instituţii şi reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale, specialiștii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” și-au prezentat, ieri, în sala Gheorghe Filipescu a Consiliului Judeţean Buzău, bilanțul activității desfășurate în anul 2018.

În perioada analizată, ISU Buzău a acţionat în sistem integrat, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, pentru asigurarea managementului acestora punându-se accent atât pe partea e intervenție, cât și pe cea de prevenire.

Astfel, personalul din cadrul Inspecţiei de prevenire a efectuat 671 de controale, în care au fost cuprinşi 298 de operatori economici, 147 de instituţii, 3 localităţi, 145 de obiective de investiţii, două construcţii hidrotehnice şi 8 obiective supuse controlului activităţilor care prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase.

 

În urma acestor controale au fost depistate 1.923 de nereguli, dintre care 154 au fost remediate pe loc, în timp ce pentru alte 1.117 deficiențe s-au aplicat sancțiuni constând în 947 de avertismente și 170 de amenzi totalizând 549.000 de lei.

Din punct de vedere al activității de avizare – autorizare, au fost soluţionate 228 solicitări de avize de securitate la incendiu şi 21 de protecţie civilă și 265 solicitări de autorizaţii de securitate la incendiu şi protecţie civilă, fiind desfășurate 626 de activități pentru asistența tehnică de specialitate (cu aproximativ 65% mai multe decât în 2017).

Totodată, specialiștii ISU s-au preocupat de latura preventivă, constând în activități de informare, desfășurate atât în timpul controalelor, cât și în cadrul unor campanii naționale de informare.

 

În ceea ce privește activitatea de intervenție, în perioada analizată s-au consemnat 7.050 de evenimente, din care 5.493 cazuri de urgenţă asistate de SMURD și 1.557 intervenții care au necesitat implicarea serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, rezultând astfel o medie de 19,27 de intervenții pe zi.

În urma celor 1.557 de intervenţii, echipajele ISU Buzău au salvat 56 de persoane, dintre care 55 de adulți și un copil. Totodată, au salvat 436 de animale și 120 de păsări, precum și bunuri estimate la o valoare cumulată de peste 86,7 milioane de lei.

Pe timpul intervenţiilor la incendii, cele mai multe în gospodării ale populației, au fost salvate 33 de persoane (20 adulţi şi 1 copil) și au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 53.124.650 de lei. Din păcate, în urma celor 438 de incendii la care au fost solicitați salvatorii buzoieni, au rezultat și vitime omenești (11 persoane au decedat şi 7 au fost rănite), din cauza faptului că incendiile au fost observate şi anunţate cu întârziere.

 

Ca și în anii precedenți, cele mai solicitate au fost echipajele SMURD, care au avut 5.493 de intervenții, reprezentând 77,87% din totalul situațiilor de urgență semnalate pe raza județului în 2018. Echipajele SMURD au avut, în medie, 15 intervenții pe zi, cele mai multe, 5.364, mai exact, fiind pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență. Alte 34 de intervenții au fost misiuni de descarcerare, iar în alte 95 de cazuri a fost vorba de  misiuni de asigurare a intervenţiei în zone de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă.

În cursul celor 5.493 de intervenţii ale echipajelor SMURD au fost asistate 5.325 de persoane, dintre care 4.811 adulţi și 514 copii. Timpul mediu de răspuns al echipajelor a fost de 8 minute, iar durata medie a unei intervenţii a fost de 42 de minute.

Tot pe parcursul anului trecut, printre celelalte dotări logistice de care a beneficiat ISU Buzău s-au numărat două ambulanţe 4×4 Volkswagen Transporter și o ambulanţă Volkswagen Amarok, intrate în dotarea SMURD.

 


Adaugati un comentariu


 

*