Peste trei sferturi din intervențiile ISU Buzău, alocate paramedicilor de la SMURD

29 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Numărul cazurilor medicale la care aceștia au fost solicitați anul trecut, a crescut simțitor, comparativ cu 2018.

 

Astăzi a avut loc la sala Ghe. Filipescu a Consiliului Județean Buzău ședința de evaluare a activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neron Lupașcu, pe anul 2019. În perioada analizată, echipajele ISU au acţionat în sistem integrat, în cooperare cu instituţiile cu atribuţiuni în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă, pentru asigurarea managementului acestora, pe tipuri de risc. Scopul misiunilor a fost realizarea măsurilor de apărare a vieţii, bunurilor şi mediului împotriva incendiilor şi dezastrelor precum  și pentru punerea în aplicare a legislaţiei în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă.

Pe parcursul anului trecut, ISU Buzău a participat prin echipajele specializate la 9.348 de intervenții, rezultând o medie de 25,61 de intervenții pe zi. Și de această dată, cea mai mare pondere au avut-o misiunile asistență medicală ce au necesitat intervenția echipajelor SMURD, acestea având o pondere de 77,59% din totalul intervențiilor. Mai exact, este vorba de 7.253 de intervenții SMURD, cu mult peste numărul misiunilor din 2018, perioadă în care paramedicii au îndeplinit 5.478 de misiuni.

 

În medie, SMURD Buzău a avut anul trecut 19,87 de intervenții pe zi, în cursul cărora a fost acordată asistență medicală unui număr de 7.163 de persoane, dintre care 6.496 de adulţi şi 667 de copii.

Cea mai mare pondere au avut-o intervențiile pentru asistența medicală acordată unor persoane cu diferite afecțiuni, fiind înregistrate 4.056 de astfel de misiuni, ceea ce reprezintă peste 55% din totalul intervențiilor SMURD. Paramedicii au mai fost solicitați și în 928 de cazuri în care pacienții suferiseră diferite traumatisme, dar și în cazul a 541 de pacienți cu afecțiuni neurologice și a 719 pacienți cu afecțiuni cardiace.

Tot pe parcursul anului trecut, paramedicii SMURD au mai resuscitat 71 de pacienți intrați în stop cardio-respirator, participând și la 44 de intervenții de descarcerare și acordare a primului ajutor. În general, aceste intervenții au avut loc în urma unor accidente rutiere, paramedicii intervenind și la alte 162 de evenimente similare, în care victimele au avut nevoie doar de prim-ajutor, fără a fi încarcerate.

 

Plt. maj. Catalin Marian Soare si plt. Ionut Valentin Udatu

Bilanțul activității ISU menționează și 349 de intervenții SMURD în cazul unor pacienți cu intoxicații precum și 7 misiuni de acordare a primului ajutor unor victime care suferiseră arsuri.

Se constată și o creștere a interesului buzoienilor pentru activitățile de voluntariat alături de echipajele ISU. Astfel, dacă la începutul anului 2019 se aflau în evidența inspectoratului un număr de 63 persoane ce desfășurau activități de voluntariat, pe parcursul anului trecut, în cadrul campaniei  Salvator din pasiune”, numărul celor care au venit alături de salvatorii buzoieni a crescut la 104, participând la un număr de 1.306 intervenții şi 25 activităţi de informare preventivă.

Tot în cadrul ședinței festive de azi, au fost înmânate și diplomele de pompier de onoare al județului și salvator de onoare. Anul acesta, distincția de pompier de onoare i-a revenit plutonierului major Cătălin Marian Soare, iar colegul său, plutonierul Ionuț Valentin Udatu, a fost declarat salvatorul de onoare al anului.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*