Dezinteres total al medicilor buzoieni față de organizația profesională care le reprezintă interesele

29 ianuarie 2020 | 1 comentariu |

Doar 3% dintre membrii Colegiului Județean al Medicilor Buzău s-au deranjat să participe la ședința Adunării Generale din acest an.

 

Se plâng tot timpul că plătesc cotizație Colegiului Medicilor și că nu  știu ce se întâmplă cu acești bani. Îi critică de câte ori au ocazia pe cei care reprezintă organizația profesională, deși i-au ales prin vot secret. Spun că nu sunt reprezentați așa cum ar trebui în relațiile cu autoritățile și cu pacienții.

Vor tot timpul CEVA, dar nu spun exact ce anume și nici nu fac nimic pentru a-și face cunoscute opiniile și cu atât mai puțin pentru a schimba lucrurile, dacă așa consideră că ar trebui. Se complac într-o indiferență totală și într-o lipsă de implicare greu de imaginat pentru o breaslă cu așa pretenții, cum este, sau cum ar trebui să fie, cea medicală.

Prin natura profesiei, stau mult timp printre medici, iar pentru mulți dintre ei am o deosebită considerație, pentru că am văzut cum se implică în salvarea pacienților. Sunt printre ei și unii despre care pot spune că se vede de la o poștă că sunt blazați, obosiți sau pur și simplu nu le mai convine nimic… Așteaptă ca alții să facă pentru ei ceea ce cred că li se cuvine, uită că pentru a primi ceva trebuie să dai ceva în schimb și să e implici dacă vrei să schimbi lucruri.

Când vine însă vorba despre Colegiul Medicilor, aproape toți au însă ceva de criticat, dar dacă vorbim despre implicarea în problemele organizației profesionale, se poate spune, parafrazându-l pe „Nenea Iancu”, că aceasta este „sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”, pentru majoritatea…

 

Nu mi-am propus să critic, aici, breasla medicală, dar oricine ar fi participat la ședința Adunării Generale a Colegiului Medicilor Buzău ar fi constatat dezinteresul accentuat pe care-l manifestă medicii buzoieni față de organizația profesională care le reprezintă interesele, prin lege, și de care depinde chiar dreptul lor de a profesa. Măcar pentru a-și satisface curiozitatea de a afla ce s-a făcut cu banii din cotizații, pentru că tot critică asta pe toate rețelele de socializare, puteau să-și rupă o oră-două, într-un an, dar n-au făcut-o, așa cum n-au făcut-o, mulți dintre ei, nici la manifestările științifice organizate gratuit, de Colegiu, pentru a-i ajuta să afle noutăți în domeniile în care profesează și pentru a obține creditele de care au nevoie pentru a putea primi avizul anual de practică, așa cum se întâmplă în toată lumea și nu doar în breasla medicală.

La ședința Adunării Generale a Colegiului Județean al Medicilor Buzău, supriza a fost aproape de neimaginat pentru cineva care n-a fost acolo. Dintre cei peste 600 de membri înscriși în organizație, la ședința de bilanț, în cadrul căreia ar fi putut pune întrebări, ar fi putut cere lămuriri și ar fi putut face propuneri, nu au fost prezenți decât puțin peste 20 de doctori. Nici măcar toți cei care au fost aleși în Consiliul Județean al Colegiului și nici toți membrii Biroului care conduce organizația nu au fost prezenți, deși ședința a avut loc la o oră la care majoritatea își încheiaseră activitatea.

 

În acest context, nu este de mirare că cei care au participat la ședință și-au manifestat indignarea vis-a-vis de „lipsa de respect față de profesia pe care și-au ales-o” și de „obligațiile pe care le au, pentru că și implicarea în activitatea Colegiului Medicilor face parte din activitatea profesională a tuturor, nu doar a câtorva care se străduiesc de ani și ani pentru a le reprezenta interesele. Avem atâția tineri, este cazul ca și ei să se implice, să vină cu idei, cu soluții, nu doar să critice pe Facebook”, a răbufnit dr.  Maria Ușurelu, iar ceilalți medici prezenți au fost de acord.

Vor spune unii că n-au avut timp? Nu este o scuză. La noi, la pneumologie, este o aglomerație de nedescris în această perioadă, dar mi-am făcut timp pentru a participa la ședință, atât la prima convocare, când au fost vreo 50 de oameni, cât și acum, când nici măcar aceia n-au mai venit, toți. Nu putem să facem doar comentarii, în necunoștință de cauză. Este, și asta, o obligație profesională de care trebuie să ne achităm. Toți suntem ocupați, doar că unii dintre noi suntem mai responsabili!”, a spus și dr. Elena Brâncuș.

A existat chiar o propunere prin care reprezentanții în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România au fost delegați să solicite, cu ocazie primei ședințe la nivel național, completarea Statutului CMR cu un paragraf prin care medicilor să le fie condiționată semnarea cerificatului de liberă practică de participarea la ședințele Adunării Generale anuale.

 

Ședința de bilanț a debutat cu un moment de reculegere pentru colegii colegii care au plecat din această lume, după care, președintele Colegiului, dr. Ion Japie, a declarat că nu și-a imaginat vreodată că la o ședință de bilanț ar putea fi „o prezență așa de slabă”. Chiar și așa, pentru că la a doua convocare a Adunării generale nu a mai fost necesar ecrum, bilanțul financiar prezentat de dr. Radu Pană a fost votat, iar descărcarea de gestiune a fost aprobată.

Dr. Japie s-a arătat însă „decepționat”, nu atât pentru faptul că prin absența lor, medicii buzoieni nu au arătat un minim respect pentru munca pe care a făcut-o pentru a le oferi o prezentare completă a activității organizației profesionale, cât pentru profesia în sine și pentru faptul că în curând sunt organizate noi alegeri la care pot candida, pot veni cu idei noi.

Am sperat că vor veni cel puțin acum, la final de mandat, când aveau ocazia să afle ceea ce a făcut Colegiul Medicilor Buzău pentru a le reprezenta interesele, pe lângă grija ca toți să-și realizeze creditele de educație medicală continuă și semnarea avizelor de practică fără de care nu ar putea profesa. Poate că unii dintre ei sunt supărați că au fost cercetați în comisiile de Jurisdicție și de Disciplină, iar unii au fost chiar sancționați. N-a dat nimeni cu barda, dar nici nu putem ignora că avem o profesie prin care avem responsabilitate față de sănătatea și viața pacientului, iar prin jurământul pe care l-am depus, fiecare, când ne-am ales această profesie, avem datoria în primul rând să nu facem rău. Sigur, medicina nu este ușoară, pot apărea oricând surprize pentru că organismul uman și boala pot oferi încă multe surprize, dar dacă greșim, trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Și dacă din vina medicului s-a produs un rău, pacientului, acesta trebuie să răspundă în fața legii, profesional, civil și, în unele cazuri, chiar penal. Nicio sancțiune nu s-a aplicat fără o analiză temeinică a cazului aflat în discuție, anchetele au fost făcute întotdeauna de experți în domeniu, așa că nu există vreun motiv de îndoială față de felul cum s-au soluționat cazurile”, a explicat dr. Japie.

 

?

În cadrul prezentării activității Colegiului din punct de vedere profesional, dr. Ion Japie a amintit, printre altele, că în ultimul an, CJM Buzău a eliberat 18 note de transfer, 53 de certificate profesionale din care 45 unor medici care au ocupat anumite posturi prin concurs și 8 unor specialiști care au ales să plece pentru a profesa în străinătate, a emis avize de înființare a 40 de unități medicale (din care 15 puncte de lucru, 10 clinici, 8 care și-au schimbat sediul social și 7 deschideri de noi cabinete).

Comisia de avizări-acreditări s-a întrunit în această perioadă de 24 de ori, iar CJM Buzău a eliberat 41 de noi certificate de practică medicală și a sprijinit organizarea a 10 concursuri de ocupare a unor posturi în spitalele buzoiene.

Au existat și aspecte mai puțin plăcute, între care acordarea unui ajutor de înmormântare și eliberarea a 12 adrese unor organe de cercetare penală (Poliție, Parchet). Comisia de Jurisdicție profesională s-a întrunit de 28 de ori, pentru a lua în discuție cele 17 „plângeri” înregistrate din partea unor pacienți nemulțumiți sau aparținători ai acestora. Au fost finalizate 12 dosare, în urma cărora s-a aplicat deja o sancțiune, iar alte șase propuneri de sancționare a unor medici sunt deja formulate.

Comisia de disciplină a avut 14 ședințe în aceeași perioadă, având în lucru 25 de dosare, iar pentru 19 dintre ele a emis deja deciziile care s-au impus în urma cercetării.

 

Președintele Colegiului Medicilor Buzău a ținut să sublinieze, în același timp, implicarea organizației profesionale în organizarea unor manifestări științifice creditate, între care un curs de perfecționare postuniversitară cu tema „Boala arterială periferică a membrelor inferioare – de la screening la diagnostic și tratament” și Conferința Națională „Zilele medicale ale Râmnicului”, la care au prezentat lucrări și au organizat work-shopuri personalități ale lumii medicale din marile centre universitare și din maimulte spitale din țară. „În cursul anului 2019, Colegiul Județean al Medicilor Buzău a fost organizator sau coorganizator al unor cursuri profesionale postuniversitare cu teme profesionale diverse, susținute de cadre universitare precum prof. dr. Silviu Constantinioiu, prof. dr. Mircea Cinteză, prof. dr. Adrian Cotîrleț, prof. dr. Ioan Buraga, prof. dr. Evelina Moraru, conf. univ. dr. Ion Daniel și mulți alții, care alături de medici buzoieni și de medici renumiți din alte spitale din țară au prezentat lucrări și studii de caz pe diverse patologii. Am venit astfel în sprijinul medicilor buzoieni pentru creșterea calității actului medical și obținerea punctelor EMC necesare obținerii avizului de liberă practică”, a punctat dr. Ion Japie.

Președintele Colegiului buzoian a amintit, de asemenea, că în luna martie vor avea loc alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri a organizației profesionale. Săptămâna viitoare se va desemna Comisia Electorală, iar candidaturile se pot depune în perioada 1-10 februarie, la sediul CJM Buzău, zinlnic, în intervalul orar 11.00-15.00. Primul tur al alegerilor a fost stabilit pentru zilele de 1,2 și 3 martie, în intervalul orar 8.00-20.00, iar dacă nu va fi cvorum, turul doi va avea loc în perioada 15-17 martie, în același interval orar.

Detalii privind depunerea candidaturilor și alegerile pot fi accesate pe site-ul oficial al CJM Buzău și în SănătateaBuzoiană.ro.

 



Comentarii (1)

  1. Vasilescu Corneliu spune:

    RUSINOS !!!

Adaugati un comentariu


 

*