ISU Buzau solicita dotarea cu dispozitive pentru transportul persoanelor supraponderale

In acest sens a fost adresata o cerere catre Consiliul Judetean, pentru a asigura finantarea necesara dotarii cu doua kit-uri speciale, astfel incat persoanele supraponderale sa nu mai fie transportate cu mijloace improvizate.

 

pompieri obez 3Unele dintre cele mai solicitante interventii pentru pompierii si paramedicii buzoieni sunt cele in care persoanele carora trebuie sa le vina in ajutor sunt supraponderale. Daca se intampla si ca persoanele repective sa locuiasca la etaje superioare in blocuri, atunci e cert ca interventia se va prelungi timp de cateva zeci de minute, iar pompierii vor fi nevoiti sa apeleze la improvizatii pentru a transporta pacientii la ambulanta si apoi la spital. Vorbim doar de cazurile fericite, cand persoanele supraponderale solicita sprijinul din cauza unor probleme usoare de sanatate, transportarea lor catre spital nu constituie o urgenta majora, iar cateva minute in plus nu risca sa le fie fatale.

Mult mai grav ar sta lucrurile in cazul in care o astfel de persoana ar trebui sa fie salvata dintr-un incendiu sau ar necesita transportul de urgenta la spital, pompierii buzoieni nedispunand la acest moment de mijloace specifice de transport pentru salvarea acestor persoane.

Daca in cazul transportului de la domiciliu catre spital problema poate fi rezolvata cu ajutorul autospecialei SMURD pentru victime multiple, situatia este mai dificila atunci cand victimele trebuie transportate de la apartament pana la ambulanta, mai ales daca aceasta locuieste la un etaj superior al unui bloc, iar scarile sunt inguste.

 

pompieri obezDaca in cazul persoanelor cu greutate normala, lucrurile se rezolva usor, cu ajutorul unei targi, in cazul supraponderalilor pompierii trebuie sa improvizeze solutii de moment, intrucat nu dispun de targi care sa suporte o asemenea greutate si nici de alte mijloace speciale care sa faciliteze transportul victimelor din casa pana la ambulanta.

Nu de putine ori, s-a apelat la paturi, covoare, sau pur si simplu pacientii au fost carati pe brate, coborati pe scari de la etajele superioare ale blocurilor, intrucat alte solutii nu existau.

Fireste ca astfel de situatii nu sunt normale, iar pentru a schimba lucrurile in acest sens, conducerea ISU a decis achizitionarea a doua kit-uri speciale pentru transportul persoanelor supraponderale.

 

Col. Danut Nicolae

Col. Danut Nicolae

Este vorba despre un scaun special care poate suporta o sarcina de pana la 180 de kilograme si de un alt scaun cu senile, care poate suporta pana la 318 kilograme. Datorita senilelor, acesta poate fi adaptat si pentru a transporta pe scari targi speciale ce suporta greutati de pana la 500 de kilograme. In acest sens, conducerea ISU a facut o solicitare catre Consiliul Judetean Buzau, in vederea asigura finantarii necesare achizitionarii acestor kit-uri.

Comandantul ISU Buzau, colonelul Danut Nicolae spune ca utilitatea acestor achizitii se reflecta in numarul de interventii de acest gen pe care pompierii buzoieni le-au avut in ultimul an. Este vorba de 81 de interventii, dintre care 75 in Buzau si 6 in Ramnicu Sarat, situatii in care s-a apelat la improvizatii pentru transportul persoanelor supraponderale care aveau nevoie de ajutor.

 Ca raspuns la solicitarea ISU, presedintele Consiliului Judetean, Petre Emanoil Neagu, a declarat ca a inteles utilitatea acestor kituri si va aloca sumele necesare achizitionarii acestora, dupa rectificarea bugetara de la jumatatea acestui an.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*