ISU Buzau recruteaza „salvatori din pasiune”

Printr-un proiect derulat la nivel national se urmareste atragerea de voluntari care sa deprinda notiunile de baza ale acordarii primului ajutor si sa intervina in caz de necesitate, in situatii de urgenta sau sa participe la misiuni umanitare.

 

smurd Se pune tot mai mult accent pe insusirea notiunilor de baza privind acordarea primului-ajutor de catre cat mai multe persoane fara pregatire medicala, intrucat interventia lor poate fi oricand decisiva pentru salvarea unei vieti. In acest context, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a demarat un program national pentru atragerea catorva sute de voluntari care sa devina „salvatori din pasiune”. Chiar asa este denumit programul, care se adreseaza unui segment mare din populatie, conditiile de selectie nefiind foarte restrictive. Esential este ca cei care se vor inscrie in program sa fie mobilizati de dorinta de a da dezinteresat o mana de ajutor, alaturandu-se profesiunistilor din cadrul ISU in cazul unor situatii de urgenta sau pentru derularea unor activitati umanitare. Fiind bazata pe voluntariat, activitatea nu este remunerata, insa salvatorii din pasiune vor beneficia gratuit de pregatire pentru insusirea notiunilor de baza in acordarea primului ajutor precum si a notiunnilor privind modul in care trebuie sa actioneze in diferite situatii limita pentru a se proteja pe sine sau pentru a-i salva pe ceilalti.

 

SMURD 6Startul proiectului „Salvator din pasiune” s-a dat astazi, iar actiunea se va derula pana pe 29 iulie, cand se preconizeaza ca la nivel national va exista un lot de cateva sute de voluntari cu contracte incheiate cu Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta din fiecare judet. Acestia vor intra ulterior in procesul de instruire. Dupa parcurgerea unor programe de pregatire, alaturi de efectivele de pompieri, acestia vor participa la misiuni de interventie si vor fi evaluati privind utilizarea notiunilor de baza in acordarea primului ajutor calificat, se vor implica in actiunile de ajutor umanitar si in cele de popularizare a mesajului preventiv. Pentru a ajunge aici, candidatii vor trece mai intai printr-o etapa de selectie, la finalul careia vor semna contractele de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta.

La nivelul judetului Buzau sunt disponibile 40 de astfel de posturi de voluntari, de activitatea de recrutare, selectie si instruire urmand a se ocupa specialistii din cadrul ISU Buzau.

Cei care doresc sa isi depuna dosarul pentru selectie trebuie sa aiba intre 16 si 65 de ani, sa fie apti din punct de vedere medical, sa nu aiba la activ condamnari pentru infractiuni comise cu intentie si sa nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar in cadrul inspectoratelor pentru situatii de urgenta.

 

SMURDOdata indeplinite aceste criterii, cei care doresc sa devina salvatori din pasiune pot trece la etapa urmatoare, care consta in intocmirea dosarului. Acesta trebuie sa contina cererea de inscriere, certificatul de cazier judiciar pentru persoanele care au varsta de peste 18 ani, copie dupa actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau in curs de desfasurare, adeverinta medicala  si acordul parintilor sau tutorelui legal, pentru cei care nu au implinit 18 ani.

Dosarele astfel intocmite se pot depune la sediul ISU Buzau, in perioada 10 mai – 17 iunie, urmand ca intre 20 iunie si 8 iulie, acestea sa fie analizate. La final, vor fi selectati cei 40 de voluntari care, intre 11 si 29 iulie vor fi invitati sa semneze contractele de voluntariat cu ISU.

Informatii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obtinute accesand site-ul ISU Buzau sau la sediul inspectoratului din municipiul Buzau, strada Bistritei, nr. 51.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Cristina Kriss spune:

    O idee foarte buna pt ca desi nu ai o diploma pt a profesa in domeniu totusi poti sa ai aptitudini pe care le dobandesti si poti ajuta la salvarea vietii.

Adaugati un comentariu


 

*