O nouă rundă de testări pentru RO-ALERT

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că, în perioada următoare, pe telefoanele mobile ale populației vor fi trimise mesaje de verificare.

 

La mai puțin de o lună după ce condițiile de operare au fost reglementate clar, prin lege, sistemul de avertizare a populației RO-ALERT va trece printr-o nouă rundă de testări. Astfel, în perioada următoare vor fi trimise o serie de mesaje de verificare către telefoanele mobile, reprezentanții autorităților anunțând din timp acest lucru și precizând că persoanele care vor primi astfel de mesaje nu trebuie să ia nici un fel de măsuri de autoprotecție.

Serviciul este implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ai căror specialiști vor face verificările ce se impun în cadrul acestei noi etape de testare.

Mesajele de verificare vor ajunge și la utilizatorii buzoieni, iar în acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a transmis un comunicat prin care populația este înștiințată că, în perioada 16-26 iulie va avea loc această acțiune, în intervalul orar 9,00-12,00 la nivelul județului Buzău. Scopul acestei acțiuni este testarea funcționării sistemului, prin transmiterea unor mesaje-test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone. Astfel, telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT, care se vor afla în raza de acoperire a celulelor de telefonie mobilă din zonele selectate pentru verificare, vor primi un mesaj cu textul „TEST!  Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

 

Mesajul scris va fi însoțit de o alertă sonoră, specialiștii de la STS precizând că modul de afișare și sunetele emise la primirea mesajului diferă, în funcție de modelul telefonului, însă cel mai important este ca acesta să fie configurat pentru recepția acestor mesaje și să aibă activate setările necesare.

Deși la momentul implementări sistemului au existat multe voci care au contestat aceste proceduri, pe motiv că induc inutil panică în rândul populației, trimit mesaje fără acceptul destinatarilor sau pur și simplu îi deranjează pe posesorii de telefoane mobile, autoritățile reamintesc faptul că este nevoie de astfel de verificări, pentru a se asigura că sistemul va funcționa în mod corespunzător atunci când va apărea o situația de urgență ce va necesita alertarea populației din zona vizată.

Sistemul RO-ALERT a fost operaționalizat în cursul anului trecut, iar de atunci au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, pentru situații de urgență reale.

 

Ultima dată, sistemul a fost criticat la începutul lunii mai, pe motiv că persoanele aflate în zona în care s-a produs tornada din județul Călărași nu au primit un astfel de mesaj pe telefoanele mobile. La acel moment, reprezentanții DSU au precizat că nu s-a primit nicio avertizare în acest sens de la meteorologi care, la rândul lor, au explicat că mijloacele tehnice existente nu le-a permis anticiparea momentului în care se va produce un astfel de fenomen. La vremea respectivă a avut loc o întâlnire între reprezentanții DSU și cei ai Administrației Naționale de Meteorologie, în urma căreia s-a căzut de acord ca iminența producerii unor fenomene meteo periculoase ce pot fi previzionate să facă obiectul mesajelor de avertizare transmise prin RO-ALERT, între cele două structuri fiind încheiat un protocol în acest sens.

Operatorii de telefonie mobilă au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă şi conţinut, fără a altera conţinutul și fără a percepe tarife sau alte sume de bani pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT. De asemenea, în termen de un an de la adoptarea prevederilor legislative ce reglementează funcționarea sistemului, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice. Reprezentanții DSU menționează, de asemenea, că trimiterea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*