Sistemul Ro-Alert devine funcțional în acest an

14 februarie 2018 | 0 comentarii |

Acesta va permite informarea rapidă, prin intermediul telefoanelor mobile, a persoanelor aflate în zonele cu risc major de dezastre, după cum a precizat secretarul de stat Raed Arafat.

 

Unul dintre proiectele pe care autoritățile intenționează de ceva vreme să le pună în practică se va materializa în cursul acestui an. Cel puțin așa a dat asigurări secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență. Este vorba de un sistem de alertă denumit Ro-Alert, prin intermediul căruia populația aflată în anumite zone cu risc de dezastre naturale ar putea fi anunțată din timp despre iminența producerii unui astfel de dezastru. În acest fel, oamenii vor avea timpul necesar să își ia anumite măsuri de siguranță. Înștiințarea urmează să fie primită prin intermediul telefoanelor mobile.

În calitate de coordonator al departamentului care va administra Ro-Alert, Raed Arafat a declarat că acesta va deveni funcțional până la sfârșitul anului, iar între timp vor fi puse la punct și problemele tehnice care să permită primirea informarilor pe toate tipurile de telefoane mobile care ajung în România.

 

Secretarul de stat a mai precizat că s-au purtat deja discuții cu operatorii de telefonie mobilă și cu specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care au căzut de acord asupra prevederilor unui protocol ce urmează să fie semnat în perioada următoare. Totodată se poarta discuții cu importatorii de telefoane mobile care aprovizionează piața din România, astfel încât, de la un anumit moment, în țară să nu mai fie aduse decât aparate care sa aibă activat sistemul ce permite recepționarea de alerte prin sistemul de avertizare.

„Un procent din terminalele de pe piață au acest sistem activat, dar există un procent mai mare care nu îl au activat. Acolo vom lucra, pe activarea prin anumite coduri, şi aici o să colaboreze STS cu cei de la telefonie mobilă, iar de la un moment, printr-un act normativ, sperăm să ajungem ca Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații să scoată decizia prin care să nu se mai importe telefoane în România decât cu sistemul activat, gata să primească mesajele”, a explicat secretarul de stat.

 

Odată devenit funcțional, sistemul urmează a fi extins, costurile necesare fiind asigurate, la momentul respectiv, din fonduri europene. Astfel, pe lânga mesajele trimise pe telefoanele persoanelor aflate în zone de risc, reprezentanții autorităților intenționează să interconecteze sistemul și cu mass-media și alte autorități, astfel încât informația să fie diseminată mai departe și să ajungă la cât mai mulți destinatari. „Eu spun că implementarea reală, completă, durează şi va mai dura încă vreo 2-3 ani, așa cum s-a întâmplat și în alte țări, dar sistemul urmează să fie funcţional începând cu anul acesta”, a mai subliniat Raed Arafat.

Acesta a vorbit și despre stadiul lucrărilor Centrului Integrat pentru Situaţii de Urgenţă, în care vor fi reunite dispeceratele de la Ambulanță și Pompieri, precizând că „mai sunt câteva lucrări simple de făcut, adică fire şi mai multe lucruri de funcţionalitate care s-au cerut suplimentar de către pompieri, ambulanţă, care o să se mute acolo. Lucrările nu pot fi făcute când oamenii sunt deja acolo. Noi am sperat să terminăm repede, dar din păcate s-a prelungit acest lucru. Deci, proiectul există, în cel mai scurt timp pregătim mutarea acolo. Este doar problema executării acestor lucrări de suplimentare a unor conexiuni şi a unor prize care sunt necesare şi care trebuie făcute înainte de mutarea dispeceratelor”.

 


Adaugati un comentariu


 

*