Declarații pe proprie răspundere și adeverințe de angajator, direct pe telefon

STS a lansat o platformă informatică pe care documentele pot fi completate online și apoi prezentate la solicitarea organelor de control direct de pe un dispozitiv electronic, împreună cu actul de identitate.

 

De la intrarea în vigoare a ordonanței militare care restricționează părăsirea locuinței pe parcursul întregi zile, o serie de discuții s-au iscat în jurul acelor declarații pe propria răspundere și adeverințe de la angajator, pe care cei care ies din casă trebuie să la aibă asupra lor pentru a justifica necesitatea deplasării. Pentru fiecare zi este necesar un document nou, întrucât trebuie specificată și data, iar completarea în format fizic presupune un număr mare de tipizate, de care cei care nu dispun de o imprimantă la domiciliu fac rost mai greu, având în vedere că procurarea unui astfel de document nu este un motiv întemeiat pentru a părăsi locuința în această perioadă. La scurt timp după intrarea în vigoare a ordonanței, au fost lansate o serie de platforme care permiteau completarea on-line a acestor documente, cu salvarea datelor, însă reprezentanții autorităților au avertizat în privința riscului furnizării datelor cu caracter personal către operatorii acestor platforme, care acționau independent.

 

Totuși pentru că soluția este una mult mai practică decât cea a completării declarațiilor în format fizic Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a oferit sprijin unei companii, împreună cu care a dezvoltat o platformă similară, punând astfel la dispoziție un instrument mult mai simplu, având acordul autorităților.

Platforma formular.sts.ro a fost operaționalizată zilele trecute, permițând completarea documentelor pe de pe telefon sau calculator, cu salvarea datelor personale, astfel că acestea trebuie completate doar o singură dată în câmpurile predefinite.Practic, pentru completarea unei noi declarații este nevoie să se modifice doar data, motivul și locul deplasării, noul document fiind salvat pe dispozitiv în format PDF și putând fi prezentat la control atunci este solicitat de autorități. Din păcate câmpul pentru semnătura olografă, care era posibilă inițial online, a fost inactivat la cererea GCS (Grupul de Comunicare Strategică). Astfel, la ora actuală există doar căi secundare prin care documentul poate fi semnat pe telefon/tabletă: dacă utilizatorii au acces la aplicația Adobe Acrobat Reader, aceștia pot opta pentru editarea documentului, mai specific „Fill & sign” cu ajutorul căreia semnează; o altă posibilitate este cea de a face screenshot (captură de ecran), după care se folosește opțiunea de editare (desen) pentru a semna și apoi salva poza cu declarația semnată.

 

 În timpul verificărilor efectuate de autorităţi, persoanele pot prezenta declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de angajator direct de pe telefon, cu semnătură olografă aplicată, împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia. Reprezentanți STS au mai precizat că prin folosirea acestei platforme, datele personale ale utilizatorilor sunt în siguranță, acestea nefiind prelucrate de serviciul special ci rămânând salvate doar în dispozitivul electronic folosit pentru completarea documentului.

Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere sau a adeverinţelor de angajator. Orice alte astfel de platforme on-line nu beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale. Platforma a fost dezvoltată de compania IT Binovate Labs, în baza colaborării cu Guvernul României, cu suportul juridic din partea RTPR şi cu sprijinul STS”, se precizează într-un comunicat pe această temă.

 


Adaugati un comentariu


 

*