Din această seară, românii nu vor mai putea ieși în oraș decât dacă au un motiv întemeiat

23 martie 2020 | 0 comentarii |

Începând de luni seară, între orele 22.00 și 6.00, românii se vor putea deplasa în afara locuinței doar dacă sunt în posesia unei adeverințe de la angajator sau a unei  declarații pe propria răspundere prin care își motivează motivul deplasării.

 

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, duminică, MODELUL Declaraţiei pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020.

Declarația pe proprie răspundere poate fi printată şi completată sau poate fi scrisă de mână şi, împreună cu documentul de identitate, trebuie prezentată Poliţiei şi Jandarmeriei la control. Ambele documente, pot fi fotografiate la momentul legitimării.

Precizăm faptul că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Aceștia pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Declaraţia pe proprie răspundere va cuprinde, pe lângă datele de identificare, orele de deplasare, locul şi motivul deplasării, iar în cazuri speciale și traseul pe care persoana se deplaseează.

 

Totodată, a fost transmis și MODELUL Adeverinței eliberată de angajator, prin care se confirmă faptul că deplasarea persoanei menționate între domiciliu și locul său de muncă este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

Părăsirea domiciliului este intersiză în intervalul orar 22.00 – 06.00, începând cu data de 23.03.2020, iar circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se poate efectua numai pentru următoarele motive :

– deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;

– deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

– deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Menționăm faptul că, potrivit Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020 obligația completării declarației pe proprie răspundere și, la nevoie, a adeverinței de la angajator se instituie începând cu ora 22.00 a zilei de 23 martie a.c.

Modelul declaraților poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu”, anunță autoritățile.

 

Tot de astăzi, autorităţile locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor. Evidenţele se actualizează şi se raportează săptămânal la centrul judeţean / al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei. Comitetele locale, judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă identifică modalităţi de sprijin pentru persoanele respective.

Slujbele religioase vor putea fi oficiate în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, iar slujbele pot fi transmise prin mass-media și online Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora.

Până astăzi, la nivel național s-au înregistrat 433 de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul României, dar și trei decese, ale unor bărbați internați în spitale din Craiova (67 de ani), București (74 de ani) și Iași (70 de ani), care aveau afecțiuni preexistente. Alți 8 români au fost răpuși de noul coronavirus în afara țării (7 în Italia și unul în Franța).

Ministerul Sănătății a anunțat că Unifarm a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția unui număr de 2.000.000 teste de diagnostic molecular ( Real Time PCR), iar săptămâna aceasta va fi livrată în depozitele companiei prima tranșă de 200.000 de teste.

„Compania Unifarm SA face în permanență demersuri de a achiziționa, de la producători autorizați din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar și medicamente necesare pentru limitarea răspândirii COVID 19, pe care le distribuie unităților sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă”, mai spune MS.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*