Condițiile de operare a sistemului RO-ALERT au fost reglementate prin lege

26 iunie 2019 | 0 comentarii |

Implementat încă din anul 2017, sistemul de avertizare a funcționat până acum în baza unui protocol încheiat între structurile implicate, fără ca aceste condiții de operare să fie clar stabilite printr-un act normativ.

 

Începând cu această  săptămână, reglementările referitoare la operarea și funcționarea sistemului de avertizare RO-ALERT sunt mult mai clare și sunt prevăzute într-un act normativ aprobat în ultima ședință a Guvernului.

Sistemul a fost implementat în urmă cu doi ani, însă ordonanța guvernamentală adoptată la acel moment nu prevedea și condițiile de funcționare. Prin urmare, de la momentul implementării, până în prezent, sistemul a funcționat în baza unui protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi patru furnizori telefonie mobilă din România.

Între timp, au fost stabilite „din mers” și condițiile de operare, astfel că a fost nevoie și de o nouă ordonanță guvernamentală prin care să fie reglementate, clar, rolurile şi responsabilităţile instituţiilor publice, dar şi obligaţiile furnizorilor privaţi de telefonie mobilă, privind transmiterea mesajelor de alertă către populaţie.

 

Sistemul RO-ALERT funcționează astfel în baza unui act legislativ care înlocuiește protocolul de colaborare încheiat între autorități și furnizorii de telefonie mobilă, preluând mare parte din prevederile acestuia.

Astfel, mesajele de alertă către populație vor fi transmise în baza informaţiilor recepţionate de IGSU de la autorităţile şi instituţiile publice care monitorizează tipuri de risc şi prin intermediul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. În acest sens, IGSU urmează să elaboreze o  procedură privind stabilirea tipurilor de risc, a nivelului de gravitate şi a structurilor responsabile pentru verificarea atingerii sau depăşirii nivelului de gravitate al evenimentului prognozat ori produs, pentru care este necesară avertizarea populaţiei, iar această procedură va fi aprobată de  Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cu avizul DSU.

În același timp, STS va fi responsabil cu implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcţionare a sistemului de alertă, precum şi a măsurilor tehnice de securitate cibernetică.

 

În ceea ce privește modul de funcționare a sistemului RO-ALERT, acesta va consta, ca și până acum, în transmiterea către populație, prin intermediul telefoanelor mobile, a unor mesaje de avertizare cu privire la iminența unor fenomene meteo periculoase sau a altor situații de urgență. Mesajele sunt transmise doar către telefoanele conectate la rețelele mobile și aflate în zona vizată de manifestarea situațiilor de urgență semnalate. „Mesajele transmise sunt de interes public, gratuite şi conţin recomandări pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie de către persoanele aflate în zona vizată de manifestarea unei situaţii de urgenţă, în funcţie de natura acesteia, fiind prioritare faţă de traficul de voce şi date al utilizatorilor. Raza de acoperire poate fi întreg teritoriul ţării sau zonal, în funcţie de aria teritorială aflată sub incidenţa acestor avertizări”, se arată într-un comunicat al DSU.

Conform noilor prevederi adoptate în ședința de guvern, operatorii de telefonie mobilă au obligația de a asigura distribuirea mesajelor, în toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de formă şi conţinut, fără a altera conţinutul și  fără a percepe tarife sau alte sume de bani pentru transmiterea mesajelor RO-ALERT. De asemenea, în  termen de un an de la intrarea în vigoare a ordonanței, pe teritoriul României nu vor mai putea fi comercializate telefoane mobile, care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice. Reprezentanții DSU mai menționează că trimiterea mesajelor prin RO-ALERT nu presupune introducerea numerelor de telefon într-o bază de date.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*