DSU explică de ce Ro-Alert nu a semnalat tornada din Călărași

După producerea fenomenului meteo extrem, au apărut numeroase critici pe marginea funcționării acestui sistem de avertizare.

 

În timp ce județul Buzău era „biciuit” de grindina care a căzut marți seară producând însemnate pagube materiale mai ales în culturile agricole, fără a se înregistra însă și victime umane, în județul Călărași a avut loc un fenomen meteo extrem, foarte rar întâlnit în țara noastră. Este vorba de tornada care s-a produs pe raza localității Drajna, în apropiere de Autostrada Soarelui. Rafalele puternice de vând au răsturnat un autocar plin cu pasageri, determinând astfel declanșarea planului roșu de intervenție. Din fericire, victimele nu au suferit leziuni foarte grave, toți pasagerii răniți fiind în prezent în afara oricărui pericol.

Deși a fost vorba despre un fenomen extrem în urma căruia 18 locuințe și anexe au suferit pagube în proporție în proporții cuprinse între 30% și 100%,  sistemul Ro-Alert nu a transmis nicio avertizare în această privință, prilej de a fi lansate în spațiul public noi critici referitoare la modul de funcționare și chiar la utilitatea acestuia.

Ca urmare a acestor critici, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a remis un comunicat prin care explică de ce nu a fost emis un astfel de avertisment pentru tornada de la Călărași. Astfel, în comunicat se precizează că sistemul Ro-Alert nu funcționează asemene unui radar meteo, iar avertismentele pe care le emite sunt pe baza informațiilor pe care DSU le primește în legătură cu evenimente pe cale să se întâmple sau care sunt deja în curs de desfășurare.

 

În această situație, informația despre iminența producerii fenomenului periculos ar și trebuit să vină de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), însă reprezentanții acestei instituții au precizat, la rândul lor, că mijloacele tehnice actuale, existente oriunde în lume, nu permit anticiparea momentului în care se va produce o tornadă. Meteorologii pot să prevadă, în schimb, condițiile care pot duce la producerea acestui fenomen, iar acest lucru s-a și întâmplat, pentru zona respectivă fiind emisă avertizare de cod portocaliu pentru ploi, vânt puternic și grindină.

Prin urmare, existau condițiile meteo care ar fi putut duce la apariția acestui fenomen, însă momentul producerii unei tornade este imposibil de anticipat, la fel cum nu se poate anticipa cu certitudine dacă un astfel de fenomene va avea sau nu loc.

În concluzie, o astfel de avertizare prin Ro-Alert nu putea fi trimisă anterior producerii tornadei, la momentul respectiv fiind însă în vigoare avertizarea meteo de cod portocaliu.

 

În comunicatul DSU se mai precizează că la nivelul fiecărui dispecerat ISU județean, precum și la nivelul IGSU și al DSU, există terminale de activare Ro-Alert, iar sistemul este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofițerul de serviciu care alege zona în care populația trebuie să fie avertizată, în vederea înștiințării despre un fenomen sau situație periculoasă iminentă.

„Pentru a activa sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare. Dacă la orice moment suntem sesizați de ANM, sau de orice altă instituție, despre un fenomen ce pune viața oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populației într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului județean sau al celui național se emite alerta prin Ro-Alert. Sistemul funcționează dacă avem informația că se va întâmpla ceva sau, eventual, că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informația, atunci nu avem motive să declanșăm sistemul”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul DSU.

În acest context, între reprezentanții DSU și cei ai ANM va avea loc azi o întâlnire de urgență, în cadrul căreia se va discuta despre îmbunătățirea colaborării între cele două instituții, în vederea alertării din timp a populației prin sistemul Ro-Alert, cu privire la iminența unor fenomene meteo periculoase, care por fi previzionate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*