Sistemul RO-ALERT, testat în judeţul Buzău

20 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Localnicii din comunele Pietroasele, Padina, Beceni și Pătârlagele, precum și jumătate din muncipiul Buzău vor primi pe telefoanele mobile un mesaj prin care testează acest Sistem de avertizare a populaţiei.

 

Vineri, 21 septembrie 2018, în intervalul orar 10:00 – 12:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupașcu” al județului Buzău va transmite, în patru UAT-uri de pe raza județului (Pietroasele, Padina, Beceni și Pătârlagele) un mesaj pentru testarea Sistemului de avertizare a populaţiei RO-ALERT, anunță Biroul de Presă al ISU Buzău.

În aceeași zi, dar în intervalul 17:00 – 19:00, mai mult de jumătate din populația municipiului Buzău va primi același tip de mesaj pe telefonul mobil, se menționează în comunicatul ISU.
Mesajul-test va fi recepţionat de toţi cetăţenii care deţin telefoane mobile şi se află pe raza acestor unități teritoriale, rugând-i să nu intre în panică, fiind vorba doar de o testare/verificare a sistemului RO-ALERT”, informează ISU Buzău.  Aceeași sursă menționează că toate mesajele de verificare vor avea următorul conținut – Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. NU se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”.

 

Pentru a primi mesaje RO-ALERT este necesar ca terminalele mobile să fie compatibile cu Sistemul RO-ALERT şi configurate, în funcţie de operatorul de telefonie mobilă utilizat.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip „Cell Broadcast” pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență. Acesta este folosit în situații majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

 

Prin RO-ALERT mesajele pot ajunge instant la mii de utilizatori fără să se blocheze reţeaua mobilă, avantajul sistemului fiind acela că nu va trimite avertizări tuturor cetățenilor, ci doar acelora care sunt afectați în mod direct de situațiile vizate – în funcție de zona/regiunea în care se află în acel moment.

Dispeceratul selectează zona pe care vrea să o anunțe, iar telefoanele care sunt înscrise într-o anumită celulă vor primi mesajul de alertă dacă sistemul de avertizare este activat în acele aparate”, a explicat dr. Raed Arafat, șeful DSU.

Pentru verificarea compatibilităţii şi configurarea telefoanelor mobile sau alte informaţii referitoare la Sistemul RO-ALERT se poate accesa portalul www.ro-alert.ro.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

 


Adaugati un comentariu


 

*