Sistemnul Ro-Alert, testat în plină perioadă de cod galben și portocaliu
Pentru început, mesajele-test vor fi trimise doar locuitorilor din Capitală, urmând ca în zilele următoare, testele să se extindă la nivelul întregii țări, după care sistemul va putea fi lansat oficial.
Sistemul de avertizare a populației Ro-Alert, anunțat de secretarul de Stat Raed Arafat în cursul lunii februaie, a devenit funcțional. Începând de astăzi, implementarea sa la nivel național intră în faza testărilor, după cum a informat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, printr-un comunicat de presă.
Sistemul Ro-Alert va permite, astfel, informarea rapidă, prin intermediul telefoanelor mobile, a persoanelor aflate în zonele cu risc major de dezastre, toate aspectele tehnice privind implementarea acestui proiect fiind aproape de finalizare. Concret, sistemul a devenit funcțional, iar de astăzi încep testările preliminare, care vor avea loc la început doar în zona Capitalei, după care vor fi efectuate teste în toate zonele țării.
În acest context, reprezentanții IGSU au anunțat că în zonele în care vor avea loc testele, cetățenii vor primi, pe telefoanele mobile, notificări cu textul „Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT”, iar populația este îndemnată să nu intre în panică. Totodată, oficialii fac un apel la înțelegere din partea populației, explicând că aceste testări sunt absolut necesare pentru implementarera sistemului de avertizare și că acesta se va dovedi extrem de util în cazul unor situații de urgență cauzate de dezastre.
Sistemul va fi folosit în situații în care viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile. Alerta constă în transmiterea unor mesaje pe telefoanele mobile, prin care oamenii sunt avertizați despre iminența pericolului și sunt sfătuiți să își ia măsurile de autoprotecție ce se impun, în funcție de situație.
Odată devenit funcțional, sistemul urmează a fi extins, costurile necesare fiind asigurate din fonduri europene. Astfel, pe lânga mesajele trimise pe telefoanele persoanelor aflate în zone de risc, reprezentanții autorităților intenționează să interconecteze sistemul și cu mass-media și alte autorități, astfel încât informația să fie diseminată mai departe și să ajungă la cât mai mulți destinatari.
Mai mult sau mai puțin întâmplător, lansarea în teste a sistemului de avertizare are loc în plină perioadă de avertizare de fenomene meteo periculoase, de ploi torențiale și risc sporit de inundații. Aproape întreaga zonă estică a țării și o parte din centrul României se află azi sub avertizare de cod galben și cod portocaliu, iar fenomenele anunțate de meteorologi nu au întârziat să se manifeste, începând încă de noaptea trecută.
În zonele aflate sub avertizare, printre care se numără și județul Buzău, peste 3.200 de salvatori, cu 1.400 de autospeciale şi mijloace de intervenţie la inundaţii sunt mobilizaţi și deja intervin acolo unde este cazul.
La nivelul județului Buzău, codul galben de ploaie abundentă este valabil până la ora 23.00, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit în această dimineață pentru a stabili măsurile ce se impun. Până la această oră, pompierii au fost solicitați pentru evacuarea apei din câteva gospodării din Buzău, Râmnicu Sărat și Mătești. În Buzău, a fost inundat și subsolul grădiniței Boboceii, din cartierul Micro 3, iar pe DN 2 E85 s-a format un torent care a adus mai multe aluviuni pe carosabil, fiind necesară intervenția unui utilaj de la Drumuri Naționale. Totodată, 194 de abonați din Scutelnici și Năieni au rămas fără curent electric din cauza unor avarii la rețeaua de distribuție.