ISU Buzău „sparge ghinionul” prin acțiuni preventive

12 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Respectând tradiția începută în urmă cu 7 ani, fiecare dată de marți 13 este declarată „Ziua informării preventive”.

 

Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru situații de Urgență (IGSU) a demarat, la nivel național, o nouă campanie de prevenire, inspirată din superstițiile pe care românii le au, legate de ziua de marți și de cifra 13. Dacă „marțea sunt trei ceasuri rele”, se crede că șansele ca lucrurile să meargă prost sunt cu atât mai mari când data de 13 a lunii pică într-o zi de marți… Plecând de la această superstiție, campania IGSU se axează pe ideea că orice ghinion poate fi prevenit dacă se iau din timp măsurile cuvenite. Astfel, în fiecare zi de marți care pică într-o dată de 13, salvatorii din fiecare inspectorat pentru situații de urgență din țară organizează o serie de acțiuni  specifice, în cadrul unui eveniment denumit „Ziua informării preventive”.

Pentru că mâine va fi din nou marți, 13, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău are fixat un program de activități prin intermediul cărora salvatorii doresc să îi ajute pe buzoieni să „spargă ghinionul”, făcându-le o serie de recomandări pentru a fi scutiți de evenimente nedorite care, în marea lor majoritate, pot fi prevenite. Astfel, ziua de mâine va fi marcată prin desfășurarea unor activități informativ-educative ce urmăresc conştientizarea buzoienilor asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

 

Activitățile vor debuta începând cu ora 9.00 la sediul fiecărei subunități ISU din județ, care își vor deschide porțile pentru vizitatori, până la ora 14.00. Cu această ocazie, toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator sunt așteptați la sediul central al ISU, din municipiul Buzău, cât și la Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Sărat, Stația de Pompieri Mărunţişu, Punctul de Lucru Pietroasele, Punctul de Lucru Beceni, Punctul de Lucru Nehoiu și Punctul de Lucru Padina , unde vor putea afla toate detaliile legate de această profesie și vor putea să facă cunoștință cu tehnica de intervenție cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiuni.

Tot mâine, cu începere de la ora 10.00, pompierii vor organiza, în cadrul Școlii Gimnaziale Episcop Dionisie Romano din Buzău, un exercițiu de evacuare în cazul producerii unei situații de urgență pe timpul desfășurării orelor de curs, precum și un punct de expunere a tehnicii de intervenție în interiorul unității de învățământ.

 

În același context, specialiștii Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și inspectorii de prevenire vor participa, în această perioadă, la lecții deschise în unități de învățământ din județ, organizând și puncte de informare preventivă, unde vor fi prezentate și detalii cu privire la campaniile de informare și educare preventivă derulate la nivel național  „RISC – Siguranţa nu e un joc de noroc”, FOC- Flăcările Omoară Copii” și „Nu tremur la cutremur”.

Specialiștii din cadrul ISU Buzău spun că informarea preventivă în domeniul situațiilor de urgență este o activitate ce se desfăşoară în mod permanent, nu doar în cadrul acestor campanii, întrucât, în acest fel se creează premizele conștientizării cetățenilor în ceea ce privește riscurile la care s-ar putea expune la un moment dat și într-un anume loc, precum şi instruirea privind măsurile de protecţie şi comportamentul pe care ar trebui să le adopte în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

 


Adaugati un comentariu


 

*