Acreditări temporare pentru 57 de unități medicale implicate în activitatea de transplant

12 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Este vorba de unități care necesită reacreditarea, iar până la finalizarea procedurii, s-a apelat la această variantă pentru a asigura continuitatea activității.

 

Timp de șase luni, majoritatea unităților medicale din țară implicate în activitatea de transplant vor funcționa cu acreditare temporară, după ce valabilitatea acreditarii primite în perioada 2013-2014 a ajuns la final. Este vorba de 57 din cele 74 de unități medicale din țară acreditate pentru a desfășura activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, acreditarea primită în perioada mai sus menționată fiind valabilă pe o perioadă de 5 ani, la finalul căreia unitățile respective necesită reacreditare.

Procedura ar putea necesita însă un timp mai îndelungat, existând riscul ca vechea acreditare să expire în această perioadă, astfel că Ministerul Sănătății a decis că este necesară acreditarea temporară a celor 57 de unități medicale, pentru ca acestea să-și poată continua activitatea în deplină legalitate, până la reacreditare. În acest context, la propunerea ministrului Sănătății, în ultima ședință a Executivului a fost adoptată o ordonanță care prevede acreditarea temporară pe o perioadă de șase luni ca celor 57 de unități.

 

Sorina Pintea

În prezent, majoritatea unităţilor sanitare implicate in activitatea de transplant și care au ajuns la finalul perioadei de acreditare, au depus dosarele la Agenţia Naţională de Transplant şi se află în diverse etape de evaluare în vederea reacreditării.

În acest sens, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că „este absolut necesară reacreditarea periodică a unităţilor care desfăşoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, pentru siguranţa pacienţilor. În acelaşi timp, am considerat necesară acordarea unei acreditări temporare pentru ca activitatea de transplant să nu aibă de suferit. Întregul proces de evaluare poate dura până la 60 de zile, iar unităţile sanitare au primit informarea din partea Agenţiei Naţionale de Transplant referitoare la înnoirea acreditării. Unele spitale au depus dosarele, altele au fost deja reacreditate, precum centrul din Târgu Mureş. Fac un apel ca unităţile sanitare să grăbească procedurile necesare reacreditării, astfel încât să fie asigurată buna desfăşurare a activităţilor în aceste unităţi”.

Noua Lege a Transplantului, despre care ministrul Sănătății a spus că „este gata”, deși nu a fost pusă în dezbatere publică, va reglementa mult mai clar condițiile de prelevare, transplant și monitorizare, astfel încât să existe o evidență clară, la nivel național, a tuturor procedurilor de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, atât de la pacienții aflați în moarte cerebrală cât și de la donatorii vii.

 


Adaugati un comentariu


 

*