Memorandum de colaborare între ministerele Sănătății din România și Austria

11 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Propunerea a venit din partea ministrului Sorina Pintea, cu ocazia unei întâlniri avute la Viena cu omologul său austriac, Beate Hartinger – Klein.

 

O delegație din România, condusă de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, se află, zilele acestea, la Viena, unde participă la reuniunea informală a miniştrilor Sănătăţii din statele membre UE.  Evenimentul este organizat în perioada în care Austria deține președinția Consiliului Uniunii Europene, sarcină ce va fi preluată de România, începând cu anul viitor.

În acest context, ministrul Sorina Pintea a avut o întâlnire cu omologul său din Austria, Beate Hartinger – Klein, temele principale de discuție fiind procesul de preluare a președinției Consiliului UE de către România, preluarea și coordonarea dosarelor tematice din timpul președinției austriece, precum și temele prioritare ale României în viitoarea calitate de președinte al consiliului.

Nu au fost omise nici problemele care țin de domeniile pe care cei doi miniștri le coordonează în țările lor, mai ales că mulți pacienți români ajung în Austria la tratament, în condițiile în care sistemul public de Sănătate din România are resurse limitate, iar singura speranță a acestor pacienți sunt clinicile din străinătate.

 

Este suficient să reamintim în acest sens despre transplantul pulmonar, majoritatea pacienților români care au suferit o astfel de intervenție fiind transplantați la clinica AKH din Viena. Mulți bolnavi din țara noastră încă mai speră să fie operați în clinica austriacă, chiar dacă și la spitalul Sfânta Maria din București s-au efectuat primele transplanturi pulmonare.

De altfel, în jurul acestei probleme s-a iscat un adevărat scandal în perioada de campanie electorală de acum doi ani. Managerul Narcis Copcă, de la spitalul Sfânta Maria a trimis o scrisoare specialiștilor austrieci care fuseseră invitați de ministrul Sănătăți de la acea vreme, Vlad Voiculescu, să viziteze spitalul condus de acesta pentru a-și exprima opinia cu privire la capacitatea de a efectua primele intervenții a centrului de transplant pulmonar de aici. In scrisoarea respectivă, specialiștilor europeni li se comunica că nu sunt bine veniți în România și chiar erau amenințați voalat că vor răspunde penal, astfel că vizita specialiștilor de la AKH nu a mai avut loc.

 

Clinica AKH din Viena

La scurt timp, clinica austriacă a anunțat că nu va mai putea efectua transplanturi pulmonare pentru pacienții din România, motivând diplomatic că activitatea pe această arie se va reduce. Reprezentanții clinicii au revenit ulterior asupra deciziei, pacienții români fiind primiți din nou la tratament, dar într-un număr cu mult mai mic decât anterior.

Ținând cont de faptul că mulți pacienți români ajung la tratament în Austria, dar și de situațiile mai puțin plăcute, amintite mai sus, Sorina Pintea i-a propus omologului său austriac încheierea unui memorandum de colaborare pe termen lung în domeniul Sănătății.

„Mulţi pacienţi români accesează serviciile medicale din Austria. La nivelul celor două ţări am avut decontări în acest sens, dar, din păcate, acestea s-au datorat unor relaţii personale. Propunem părţii austriece încheierea unui memorandum de colaborare pe termen lung”, a anunțat ministrul Sorina Pintea printr-un comunicat, în document nespecificându-se însă și care a fost răspunsul omologului austriac față de această propunere.

 

Ministrul Sănătății a subliniat însă că investițiile în sănătatea digitală, ca de exemplu prescripția medicală sau dosarul electronic al pacientului, au avut rezultate pozitive din punct de vedere al reproiectării metodelor de livrare a asistenței medicale, iar România susține  dezvoltarea, la nivel european, de programe care pot susține preluarea instrumentelor și serviciilor e Health.

Sorina Pintea consideră că România este pregătită pentru  preluarea președinției Consiliului Europei pe domeniul Sănătății, în condițiile în care, în prezent, asigură președinția din umbră. „Vor fi preluate dosarele tematice nefinalizate, dar vor fi propuse și propriile teme de dezbatere în domeniul rezistenței antimicrobiene și a infecțiilor asociate, a prevenției prin vaccinare, dar și a accesului pacienților noștri la medicamente”, a subliniat ministrul român al Sănătății.

La Reuniunea informală a miniștrilor Sănătății din cadrul Președinției austriece a Consiliului UE, Sorina Pintea este însoțită de medicul Cristian Grasu, secretar de Stat în MS.

(sursă foto: MS)


Adaugati un comentariu


 

*