Voiculescu acuza presiuni politice la acreditarea Spitalului Sfanta Maria pentru transplant pulmonar

18 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

 Conform ministrului Sanatatii, spitalul a fost acreditat pentru transplant pulmonar fara sa dispuna si de structura necesara pentru ingrijirea post-operatorie a pacientilor transplantati.

 

opratie transplantDupa ce, miercuri, a anuntat ca a trimis Corpul de control sa faca verificari la Agentia Nationala de Transplant,  avand unele suspiciuni in ceea ce priveste acreditarea singurului centru de transplant pulmonar din Romania, ministrul Vlad Voiculescu a revenit cu noi precizari, explicand care au fost motivele ce l-au determinat sa ia aceasta decizie. Declaratiile sale vin in contextul in care, in ultimele zile, au fost lansate in spatiul public mai multe acuze la adresa sa, fiind invinuit ca a blocat activitatea de transplant pulmonar in Romania, in conditiile in care, in centrul de la spitalul Sfanta Maria, fosta conducere a Ministerului Sanatatii si Primaria Capitalei au investit 10 milioane de euro in dotari si pregatirea medicilor.

Acuzele vin inclusiv din partea primarului general al Capitalei, Gabirela Firea, care sustine ca activitatea de transplant pulmonar in Romania e sabotata pentru a mentine clientela clinicilor din strainatate, la care pacientii romani apeleaza. Totodata si managerul spitalului Sfanta Maria, Narcis Copca, a plusat, declarand chiar ca nu exclude posibilitatea unei plangeri penale pentru trafic de organe, pe motiv ca din Romania sunt prelevati plamani care sunt transplantati in clinicile din strainatate, in timp ce in tara, activitatea de transplant este blocata.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Lasand la o parte faptul ca, mai mult sau mai putin intamplator, aceste acuze au fost lansate in spatiul public in campanie electorala, ministrul Voiculescu a explicat care sunt motivele pentru care a luat decizia de a nu autoriza inca transplantul pulmonar la spitalul Sfanta Maria, singurul la care pot fi facute astfel de interventii. Acesta a declarat ca verificarile Corpului de control la Agentia Nationala de Transplant s-au finalizat, iar raportul va fi gata saptamana viitoare, precizand ca exista suspiciuni argumentate conform carora acreditarea centrului s-a facut la presiune politica, fara a se respecta toate conditiile obligatorii, „iar faptul ca acum vedem atacuri dintr-o parte a esichierului politic, ne da un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”. Conform ministrului, centrul de la Sfanta Maria a fost acreditat in luna martie, pe baza unui raport de evaluare intocmit in luna februarie a acestui an, iar reprezentantul Agentiei Nationale de Transplant care a realizat toata documentatia pentru acreditare este un asistent medical din Timisoara.

 

plamani pneumoDupa primirea acreditarii s-a constatat insa ca spitalul nu putea avea grija post-operator de pacientii transplantati, intrucat, in cadrul unitatii medicale nu exista, nici la acest moment, un compartiment de pneumologie, a carui infiintare era o conditie esentiala pentru urmarirea post-operatorie a pacientilor transplantati si pentru primirea acreditarii pentru transplant pulmonar. Prin urmare, la centrul de la Sfanta Maria se pot efectua transplanturi de plamani, insa ulterior, evolutia pacientilor trebuie sa fie urmarita in alta parte, intrucat centrul nu ofera conditii si personal medical specializat.

Pentru a confirma acest lucru, luna viitoare va fi efectuat un audit la centrul respectiv, dar si la un alt centru care este in curs de acreditare, audit la care vor participa atat specialisti de la ANT, cat si patru specialisti Eurotransplant de la clinici specializate din Olanda, Austria, Germania si Belgia, astfel incat concluziile sa fie cat mai obiective.

Pana atunci, activitatea de transplant pulmonar la Sfanta Maria nu va fi demarata, ministrul precizand ca „am decis sa nu incepem activitatea la acest centru, in interesul pacientului roman si nu in defavoarea lui”.

 

pacient salon AKHIn aceste conditii, pacientii romani care au nevoie de un astfel de transplant vor apela tot la clinicile din strainatate, cea mai solicitata fiind clinica AKH din Viena. La momentul actual, pe listele de asteptare pentru un transplant in strainatate se afla cinci pacienti, toti optand pentru clinica din Viena, iar durata medie de asteptare este de 12 luni. Vlad Voiculescu a mai precizat ca o operatie de acest gen la AKH costa statul roman 120.000 de euro, pret ce include si transportul cu avionul, iar o prima solicitare primita pe adresa ministerului de la spitalul Sfanta Maria pentru o operatie similara se situa in jurul aceleiasi sume. „De la spitalul Sfanta Maria am primit o prima cerere pentru decontare, care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro, iar dupa ce am rugat o justificare a costurilor, raspunsul dumnealor a venit nu in cuvinte, ci in alte cifre. Dintr-odata, costa 80.000 de euro…”,  a mai declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*