Singurul centru de transplant pulmonar din România a fost reacreditat

Spitalul Sfânta Maria din București poate relua activitatea de transplant, iar în curând va exista și în România un sistem național de prelevare multiorgan.

 

Dr Radu Zamfir – Ziua Transplantului

În România se poate efectua din nou transplant pulmonar, Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, singurul centru unde sunt posibile astfel de intervenții, fiind reacreditat la jumătatea săptămânii trecute, după o pauză de aproape 3 luni de la expirarea precedentei acreditări. Vestea a fost anunțată vineri, în cadrul conferinței organizată de Agenția Națională de Transplant (ANT) și Asociația Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, cu prilejul Zilei Naționale a Transplantului.

Cu acest prilej, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Radu Zamfir, dar și alți oficiali prezenți la eveniment au anunțat o serie de vești bune, între care și reacreditarea Spitalului Sf. Maria pentru transplant pulmonar, dar și pregătirea unui „sistem naţional de prelevare multiorgan care să includă în mod firesc medicii care efectuează această procedură într-un sistem de tip gardă dedicată, cât şi creşterea numărului lor prin reluarea unor cursuri de pregătire profesională în activitatea de transplant atât în ţară, cât şi în afara ţării”, a spus dr. Radu Zamfir în cadrul conferinței care a deschis evenimentul. Acesta a menționat că o altă direcţie prin care ANT doreşte extinderea polului de grefe disponibile este realizarea de acorduri cu ţările vecine, subliniind că Agenţia Naţională de Transplant are deja semnat un acord cu Republica Moldova şi unul în curs de finalizare cu Bulgaria, dar şi un acord cu Italia, referitor la transplantul pulmonar.

 

Monica Althamer

Centrul de transplant pulmnar de la „Sfânta Maria” avea acreditare valabilă până pe data de 9 martie, însă în contextul epidemiologic dat, conducerea spitalului nu a mai trimis la termen dosarul de reacreditare. După ce situația epidemiologică s-a mai îmbunătățit, dosarul a fost depus la Agenția Națională pentru Transplant și DSP București, iar joi, după „inspecțiile necesare, conform legislației în vigoare”, unitatea medicală a fost reacreditată a declarat secretarul în cadrul evenimentului ANT, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Monica Althamer. Aceasta a menționat că „în continuare, Spitalul Sfânta Maria şi ANT vor colabora cu colegii din restul Europei, care îşi oferă ajutorul, şi vorbim aici de doctorul Igor Tudorache, de agenţia italiană, de cele zece centre italiene”, amintind că în condițiile în care România rămăsese fără singurul centru de transplant pulmonar, a fost încheiat un acord cu Agenția de transplant din Italia, în baza căruia pot fi transplantați anual cinci pacienți din România.

Centrul de transplant pulmonar de la spitalul Sfânta Maria din Capitală este acreditat pentru transplant pulmonar de aproape cinci ani, iar prima intervenție de acest gen a avut loc aici în urmă cu trei ani, în total fiind efectuate 8 transplanturi pulmonare, singurele de acest gen realizate în România.

 

Dr. Radu Zamfir a subliniat că la „cursivitatea activităţii” în domeniul transplantului trebuie să contribuie şi înfiinţarea unor bănci multiţesut, cât şi unele modificări legislative propuse de ANT care să permită extinderea activităţii de transplant tisular, cornee, piele, dar şi transplant de organe. „Avem în vedere acreditarea de noi centre pentru transplant de uter, ţesuturi compozite şi intestin”, a precizat directorul ANT.

Medicii militari Andrei Nica și Marian Burcea, prezenți la eveniment, și-au exprimat speranța ca visul medicilor de a exista cât mai curând, în țară, o bancă multițesut să se realizeze și chiar a avertizat autoritățile că „nu vom ceda, mergem înainte, iar secretarul de stat în MS Monica Althamer le-a confirmat speranţa realizării cât mai curând a băncilor de ţesut. Avem nevoie inclusiv pentru centrele de arşi care se vor construi începând de anul acesta, prin Banca Mondială. Nu vom putea avea centre fără să avem bancă de piele. Odată cu banca de piele este clar că trebuie să rezolvăm şi banca de os. Nu putem face încă transplant pulmonar pediatric, aveam nevoie în continuare de ajutorul altor ţări şi pentru transplantul pediatric şi pentru cazurile complexe care nu pot fi ajutate în România. În sfârşit, după ani de efort s-a încheiat acest Memorandum cu Italia. În ultima lună, zece dosare au fost verificate de specialişti din cele zece centre italiene parte din acest parteneriat”, a mai arătat secretarul de stat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*