Prima școală specială de stat din România cu grădină senzorială pentru copiii cu dizabilități

7 iunie 2021 | 0 comentarii |

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori” din Constanța a realizat acest proiect cu în urma campaniei de strângere de fonduri organizată sub egida Music for Autism.

 

Copiii cu nevoi speciale care urmează cursurile Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Maria Montessori din Constanța au la dispoziție, începând cu această săptămână, o grădină senzorială care îi ajută să fie mai aproape de natură, învățând în același timp caracteristicile diferitelor tipuri de texturi. Centrul din Constanța a devenit astfel prima instituție publică de învățământ din țară care dispune de o astfel de facilitate, ai cărei principali beneficiari vor fi copiii cu autism care urmează cursurile acestei școli speciale.

Totul a fost posibil datorită campaniei Music for Autism, derulată de organizația cu același nume, implicării unor oameni cu suflet, care au contribuit la strângerea fondurilor necesare pentru materializarea acestui proiect. De asemenea, parteneri în cadrul campaniei au fost și Consiliul Județean Constanța, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean.

Principalii promotori ai campaniei au fost membrii trupei Cargo, care au trecut printr-un moment foarte dificil la începutul lunii martie, când liderul trupei, chitaristul Adi Bărar, a decedat din cauza complicațiilor generate de infecția cu Sars-Cov-2. Această pierdere i-a determinat pe colegii de trupă să se mobilizeze și pentru promovarea primului maraton de vaccinare care a avut loc la Timișoara – orașul natal al trupei Cargo.

 

Trupa Cargo

Foștii colegi de trupă ai lui Adi Bărar, care au decis să ducă mai departe proiectul muzical al acestuia, au decis să se implice și în campania Music dor Autism, devenind principalii ambasadori ai acesteia. Datorită fondurilor strânse, la sfârșitul săptămânii trecute a fost posibilă inaugurarea grădinii senzoriale care va purta numele lui Adi Bărar, ca un omagiu adus acestuia și implicării trupei pe care a fondat-o, în acest proiect umanitar.

Componenta principală a grădinii senzoriale este o alee terapeutică pavată cu piatră de râu, rumeguș, pietriș, scoarță de copac, nisip și bușteni, materiale care au rolul de a-i învăța pe copiii cu autism să înțeleagă mai bine texturile.

 

Directorul centrului, Roxana Giubernea, spune că aleea terapeutică este completată de o altă alee, cu plate aromatice, unde copiii își dezvoltă simțurile și deprind culorile, având la dispoziție și un fundal sonor similar celui din natură. Aceasta a adăugat că toate aceste elemente din grădina senzorială îi ajută pe copiii cu dizabilități, în special cei cu autism să își diminueze carențele fizice și emoționale.

Cu ocazia inaugurării grădinii senzoriale, psihologul Elena Stambuli a explicat că „cei mici învață că elementele din natură sunt diferite, textura acestora, care este diferența dintre moale și tare, dintre aspru și lucios și-n felul acesta pot identifica foarte ușor situații de viață. De pilda, se poate feri atunci când vede o piatra venind spre el, care-i poate cauza durere sau o poate folosi ca material dur pentru a construi ceva”.

La inaugurare au fost prezenții și membri trupei Cargo, ocazie cu care Adrian Igrișan, solistul trupei, a declarat că „Adi este aici. Nu îl vedem dar îl simțim. Este o inițiativă minunată. Toată campania a fost de-a lungul anilor un eveniment foarte frumos și sincer și cu încărcătură mare. De asta venim de la Timișoara la Constanța, pentru ca ne-au impresionat oamenii ăștia. Această gradină va purta numele lui Adi Bărar, ceea este onorant pentru noi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*