Noi recomandări privind deplasările în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Populația are libertatea de a merge la cumpărături pentru a-și face aprovizionarea, însă sunt interzise picnicurile la iarbă verde, vizitele pentru a lua masa cu familia sau cu prietenii și deplasările la lăcașurile de cult.

 

Grupul de Comunicare Strategică a transmis o nouă serie de lămuriri referitoare la restricțiile de circulație impuse prin ordonanțe militare, în contextul apropierii Paștelui ortodox, dar și al faptului că respectivele documente nu conțin prevederi foarte clare și lasă loc de interpretări.

O principală preocupare în această perioadă este legată de aprovizionarea cu carne de miel și alte alimente specifice mesei de Paște, autoritățile precizând că oamenii se pot deplasa la agenții economici autorizați pentru a-și achiziționa carnea de miel, cu condiția să aibă asupra lor declarația completată și actul de identitate. Recomandarea este ca deplasarea la cumpărături să fie făcută de un singur membru al familiei, pentru a se evita aglomerația. De asemenea, furnizorii autorizați se pot deplasa la domiciliile clienților pentru a livra canea de miel, cu condiția să dețină actele necesare și să emită bon fiscal, chitanță sau factură. Spre deosebire de anii precedenți, de această dată, crescătorii nu vor mai fi lăsați să vină cu turmele de miei la marginea orașelor pentru a-și vinde marfa.

Sunt permise vizitele la părinți sau alte rude în vârstă, pentru a le duce produse pentru masa de paște, însă trebuie evitat contactul direct sau apropiat. Important de reținut este că nu sunt permise vizitele de curtoazie, astfel că, în acest an, masa de Paște se va servi în familie doar cu participarea membrilor care locuiesc la aceeași adresă.

 

Nu este permisă nici participarea la slujba de Înviere sau la celelalte slujbe care se oficiază în această perioadă, acest lucru fiind anunțat și de către Patriarhie, care a transmis în detaliu modul în care vor fi oficiate slujbele și ritualurile pascale în acest an. Accesul credincioșilor la slujbe nu va fi permis, astfel că deplasarea în acest scop nu este un motiv întemeiat pentru a prăsi locuința. De asemenea, vizitarea cimitirelor în această perioadă nu este considerată o urgență, fiind permis accesul a maxim 8 persoane, doar pentru înmormântări.

În schimb, părinții pot ieși cu copiii la plimbare în apropierea locuințelor, evitând locurile de joacă și parcurile care, de altfel, sunt închise în această perioadă.

După ultima ordonanță militară, multe persoane au înțeles că pot merge la pescuit, însă prevederea respectivă se referă doar la pescuitul comercial, nu și la cel sportiv sau în scop recreativ. Prin urmare, astfel de activități nu sunt permise, cu excepția cazurilor în care locul de pescuit se află în imediata apropiere a locuinței sau gospodăriei.

 

Precizări sunt făcute și în privința situațiilor când se poate merge cu mașina la un service auto, Grupul de Comunicare Strategică transmițând că acest lucru este permis doar pentru remedierea unor defecțiuni care pun în pericol siguranța circulației, deși în ultima ordonanță nu se specifică clar acest lucru. Atât în cazul reparațiilor, cât și în cel al achiziției de piese auto, proprietarii trebuie să aibă asupra loc documente doveditoare, plus declarația și actul de identitate. Se poate merge și cu mașina la spălătorie, însă doar atunci când acest lucru este absolut necesar și completând declarația pe propria răspundere.

În noaptea de Înviere este permis cetățenilor să iasă în fața curții sau a blocurilor pentru a primi lumină de la voluntarii trimiși de la biserici și pot rămâne în proximitatea locuinței pentru a asculta slujba, însă fără a forma grupuri mai mari de trei persoane și fără a se deplasa către biserici, chiar dacă acestea sa află foarte aproape de domiciliu. De asemenea, nu este permisă nici participarea la slujba de Înviere în fața bisericii sau stând în propria mașină, așa cum și-au anunțat intenția unii credincioși. Petrecerile în familie sunt permise doar dacă au loc la domiciliu și participă numai cei care locuiesc la adresa respectivă, fiind interzisă invitarea altor persoane, precum și vizitele făcute în acest scop.

În ceea ce privește deplasarea pentru activități agricole,aceasta este permisă în special producătorilor agricoli şi al persoanelor care obţin din activităţile agricole unicul sau principalul venit, neputând fi folosită ca pretext pentru oricine are un teren la țară și dorește să meargă acolo în această perioadă.

 

Tot mai multe întrebări venite din partea populației sunt legate de acordarea tratamentelor și îngrijirilor medicale celorlalte categorii de pacienți, alții decât cei infectați cu noul coronavirus, care sunt mult mai numeroși și au fost trecuți cumva în planul secund.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis o serie de clarificări cu privire la aplicarea ordinului privind suspendarea intervenţiilor chirurgicale, precum şi a altor tratamente şi investigaţii chirurgicale, explicând că interdicţiile nu sunt aplicabile în mod absolut şi automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice necesitatea internării pacienţilor sau necesitatea realizării consultaţiilor ori a tratamentelor în ambulatoriu, în unităţile publice sau private care acordă asistenţă medicală ambulatorie. Spre exemplu, interdicţiile nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic şi care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare şi investigaţii, şi care beneficiază în continuare de asistenţă medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales. În concluzie, se suspendă doar acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical”, se arată în comunicatul transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Se mai precizează că părinții care îngrijesc copii cu autism pot efectua deplasări mai lungi împreună cu aceștia, în scop terapeutic, aceasta fiind o modalitate de a le reduce anxietatea și comportamentul agresiv generat de starea de izolare. Se recomandă folosirea autoturismului pentru a evita contactul cu alte persoane, iar pe lângă declarațiile pe propria răspundere, părinții trebuie să mai aibă asupra lor actul de identitate al copilului și documentele medicale care să ateste afecțiunile de care suferă.

 


Adaugati un comentariu


 

*