Autoritățile recomandă purtarea măștii și mănușilor de protecție când se merge la cumpărături

În zilele următoare se așteaptă un aflux mai mare de clienți în piețe și hypermarket-uri, astfel că Grupul de Comunicare Strategică a transmis un set de recomandări de care trebuie să se țină cont pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Chiar dacă suntem în plină pandemie, iar Paștele se sărbătorește anul acesta în condiții speciale, care nu permit păstrarea tuturor tradițiilor, românii par să nu renunțe la o masă ceva mai bogată, cu produse specifice acestei sărbători. Acest lucru se observă deja în piețe și în marile magazine, unde afluxul de cumpărători a început să crească și se încalcă frecvent normele de distanțare socială, cu toate restricțiile de circulație în vigoare. În zilele următoare se așteaptă un un aflux și mai mare al populației, astfel că autoritățile revin cu un nou set de recomandări de care populația trebuie să țină cont în condițiile actuale, pentru a respecta distanțarea socială și a preveni răspândirea noului coronavirus.

După cum se știe deja, deplasarea în scopul aprovizionării cu bunuri de strictă necesitate este permisă în perioada stării de urgență, cu condiția completării declarației pe propria răspundere pe care cei care ies la cumpărături trebuie să o aibă asupra lor, împreună cu actul de identitate, precum și a respectării intervalului orar 11,00-13,00 de către persoanele care au peste 65 de ani. De aceea, persoanelor sub 65 de ani li se recomandă să nu meargă la cumpărături în intervalul orar 11.00 – 13.00, permițând astfel vârstnicilor să își facă aprovizionarea, fără a-i expune riscului de contaminare, având în vedere că sunt o categorie vulnerabilă.

 

Grupul de Comunicare Strategică recomandă ca la cumpărături să meargă un singur membru al familiei, care să își întocmească în prealabil o listă cu bunurile de care are nevoie, pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazin. De asemenea, este necesar ca în această perioadă să venim în ajutorul persoanelor vârstnice sau vulnerabile din familie ori al vecinilor aflați într-o astfel de situație, făcându-le cumpărăturile de care au nevoie, pentru ca acestea să nu fie nevoite să iasă din casă.

Foarte important este ca în incinta piețelor agroalimentare și a magazinelor să se poarte mască de protecție și, dacă este posibil, și mănuși chirurgicale. Totodată, trebuie evitat orice contact direct cu celelalte persoane și păstrată o distanță de siguranță de cel puțin 1,5 metri. În cazul în care magazinul este aglomerat, iar la intrare este deja coadă, se recomandă să se revină mai târziu, mai ales că nu există riscul epuizării stocurilor de alimente, după cum au dat asigurări producătorii și distribuitorii.

În magazine și în piețe există personal care are ca sarcină în această perioadă și menținerea distanțării sociale între clienți, iar autoritățile solicită populației să țină cont de recomandările acestor angajați, inclusiv atunci când se limitează accesul cumpărătorilor în incintă, pentru a se evita aglomerația.

 

Este de notorietate faptul că bancnotele și monedele sunt purtătoare de microbi și pot constitui o sursă de contaminare cu noul virus, astfel că se recomandă efectuarea plăților cu cardul, pentru a se evita contactul direct cu banii cash. De asemenea, în măsura în care este posibil, autoritățile încurajează efectuarea cumpărăturilor on-line în această perioadă.

Indiferent de modul în care au fost achiziționate, ambalajele produselor trebuie dezinfectate înainte de a le despacheta, iar fructele și legumele trebuie să fie bine spălate și înainte de a le depozita, nu doar înainte de a fi consumate.

Grupul de Comunicare Strategică mai recomandă purtarea, la cumpărături și la orice ieșire în oraș, a șervețelelor nazale și a unui flacon cu dezinfectant pentru mâini, care să fie utilizate ori de câte ori va fi nevoie.

Persoanelor care au simptome de răceală sau nu se simt bine în această perioadă li se recomandă să evite să meargă la cumpărături sau în alte locuri publice, iar celor care merg la cumpărături li se mai recomandă să se spele foarte bine pe mâini atunci când revin acasă.

Zilele trecute, Grupul ce Comunicare Strategică a mai transmis o serie de recomandări și lămuriri referitoare la deplasarea în perioada sărbătorilor Pascale, precum și la aprovizionarea cu carne de miel.

 


Adaugati un comentariu


 

*