Reguli mai stricte pentru comercianți, în contextul pandemiei și al Sărbătorilor Pascale

Anul acesta, Sărbătorile Pascale se vor desfășura într-un context deosebit și nedorit de nimeni, din cauza pandemiei generate de noul coronavirus. Din păcate, numărul cazurilor de pacienți infectați în României crește de la o zi la alta și se estimează că vârful epidemic va fi atins chiar în perioada Paștelui, fapt ce impune o serie de măsuri speciale din partea autorităților. În aceste condiții, este de așteptat ca măsura stării de urgență să rămână în vigoare și în perioada respectivă, la fel ca și măsurile impuse până acum prin ordonanțe militare, pentru distanțarea socială.

Chiar și în condiții normale, perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale este una mai specială, în care oamenii își fac aprovizionarea cu cele necesare pentru masa de Paște, iar pentru a preveni răspândirea unor boli, autoritățile sanitar veterinare impun o serie de reguli crescătorilor de animale, producătorilor de mărfuri alimentare și comercianților din unitățile alimentare, intensificând totodată controalele, pentru a verifica modul în care aceste reguli sunt respectate.

În ciuda vicisitudinilor, este de așteptat ca românii să nu renunțe la tradițiile de Paște, adaptându-se de această dată condițiilor impuse de autorități. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a stabilit un set de  măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu coronavirus la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul, în perioada următoare.

 

Astfel, către direcțiile județene au fost transmise instrucțiuni care detaliază aceste recomandări, ce trebuie aduse la cunoștința comercianților, pentru ca ulterior să fie verificat cu strictețe modul în care acestea sunt puse în aplicare, mai ales în perioada următoare, când se așteaptă un aflux mai mare de cumpărători în magazine.

Recomandările se referă la respectarea anumitor reguli stricte de igienă de către personalul lucrător, inclusiv cu privire la echipamentul de protecţie, implementarea planului de curăţare şi dezinfecţie, precum şi accesul consumatorilor în incinta unităţilor de vânzare.

Un element important în ceea ce priveşte accesul consumatorilor în aceste unităţi este reprezentat de faptul că operatorii economici sunt obligați să implementeze proceduri specifice, astfel încât să fie respectată distanţa socială minimă de 1,5 metri, stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

 

În conformitate cu noile reglementări, crescătorilor de ovine care se află la distanţe mari de un abator  autorizat sau de un centru amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, li s-a oferit posibilitatea de a sacrifica mieii în fermă sau exploataţie, în anumite condiţii.

Astfel, la nivelul fermei sau exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, care să permită să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor. Se impune, totodată, controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar, verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării și efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar.

Totodată, ANSVSA impune și verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel, precum și respectarea distanţei minime sociale.

Carnea de miel rezultată din sacrificarea animalelor în fermă sau exploataţie nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar sanitar-veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali, mai precizează reprezentanții ANSVSA.

 


Adaugati un comentariu


 

*