Legea medicului veterinar, reaprobată, în forma inițială

28 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Inițiat de medicul veterinar-deputat buzoian Dănuț Păle, actul normativ a fost retrimis în Parlament de președintele Iohannis, dar a rămas neschimbat, primind în Camera Deputaților 246 de voturi „pentru” și niciun vot împotrivă.

 

Dănuț Păle

Camera Deputaților a acordat un nou vot favorabil Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și pentru modificarea unor acte normative, inițiată de deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, medic veterinar.

Propunerea a fost retrimisă Parlamentului de către Președintele României în ultima zi a termenului de 20 de zile prevăzut de lege, spre reexaminare, în ciuda faptului că a primit în camera decizională majoritatea voturilor deputaților de la partide care se aflau atât la guvernare cât și în opoziție. În plus, actul normativ va sprijini nu doar medicii veterinari ci și fermierii, agricultorii și chiar economia zonelor în care se vor stabili medici veterinari încurajați de prevederile acestuia, astfel că legislativul a apreciat că nu sunt necesare modificări și actul normativ a primit un nou vot favorabil ”, explică medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, inițiatorul proiectului.

 

Dr. Florin Sangiu

Păle subliniază că actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea O.G. nr.42/2004 în sensul instituirii obligației DSVSA-urilor județene de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani cu medicii veterinari organizați în condițiile legii.

La rândul lor, medicii veterinari consideră că este unul dintre puținele acte normative menite să salveze profesia de medic veterinar și „are implicații majore asupra activității medicilor veterinari din mediul rural care, prin contractele de concesiune vor putea presta și serviciile pentru care până acum erau nevoiți să le contracteze prin licitație, de multe ori la prețuri mai mici decât costurile reale. Totodată, noua lege are impact asupra tinerilor absolvenți de Medicină Veterinară, așa că sperăm ca mulți dintre cei care aveau de gând să plece din țară, vor fi motivați să-și regândească decizia și să rămână să profeseze în România”, a declarat medicul veterinar Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău.

 

Legea prevede, de asemenea, acordarea din bugetul ANSVSA a unei sume lunare de 10.000 lei fiecărui medic veterinar cu drept de liberă practică și care deține contract pentru efectuarea, în exploatațiile non profesionale, a unor activități sanitare veterinare cuprinse în programul acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului.

Dr. Dănuț Păle consideră că sunt absolut necesare aceste „măsuri reparatorii” pentru buna desfășurare a activității medicilor veterinari, mai ales în mediul rural, explicând că, totodată, medicii „vor fi motivați să identifice și să înregistreze bovinele, suinele, ovinele, caprinele și ecvideele, precum și pentru desfășurarea altor acțiuni prevăzute în alte programe naționale, pe care ANSVSA trebuie să le pună în aplicare, pentru transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, pentru formarea profesională aferentă activităților contractate”.

 

Dr. Dănuț Păle

Pentru susținerea propunerii după cererea de reexaminare a fost inițiată și o petiție cu 3074 de semnatari, medici veterinari și beneficiari ai serviciilor sanitare-veterinare efectuate de aceștia, care consideră că aceasta este „singura soluție pentru un mediu rural sănătos”.

Modificările pe care le aduce proiectul vizează și eliminarea discrepanțelor între medici veterinari care încheiaseră contracte de concesiune și contracte de prestări servicii. A găsit la acest nou vot susținerea a și mai multor colegi care s-au convins de necesitatea acesteia. Cererea de reexaminare nu a făcut decât să întârzie cu jumătate de an intrarea în vigoare a prevederilor. Nu vreau să îl bănuiesc pe Președinte de rea-credință, ci, după citirea cererii și argumentelor aduse de aceasta, mai degrabă cred că nu a fost bine informat sau nu a înțeles despre ce este vorba. Le mulțumesc tuturor celor care au susținut demersul acesta”, conchide Dănuț Păle, susținându-și afirmațiile prin rezultatul votului de miercuri: 246 „pentru”, niciun vot „contra” și 2 abțineri.

De asemenea, Păle este convins că Robert Chioveanu, noul președinte al ANSVSA, va avea o colaborare mai bună și mai eficientă atât cu structurile din subordine cât și cu legislativul, considerându-l „o persoană deschisă la minte și competentă, care cunoaște bine problemele din teritoriu și are capacitatea de a înțelege cum trebuie să funcționeze sistemul a cărui funcționare i-a fost încredințată”.

 


Adaugati un comentariu


 

*